Nem kockáztat sokat az, aki arra fogad, hogy Brüsszelben kevesen ünneplik Orbán Viktor magyar miniszterelnök hét végi választási győzelmét - kezdi háttérelemzését a Guardian. A negyedszer újraválasztott, bevándorlásellenes, nacionalista vezető számottevő kihívást jelent az Európai Uniónak.

A brit portál ezt követően emlékeztet arra, hogy a kormányfő 2010-es győzelme után a Fidesz leépítette a demokratikus súlyok és ellensúlyok rendszerét, korlátozta a jogszolgáltatás függetlenségét és visszaszorította a független médiát. Mindezt a menekültek, Brüsszel és Soros György magyar származású üzletemben elleni, idegengyűlölő retorika kíséri.

Juncker nem csatázik

Az EU-nak meg kell birkóznia a brexittel, ám most szembe került egy olyan országgal Európa közepén, amely hátra hagyja az európai klub liberális értékrendet. Ugyanakkor eközben fizet, mint a katonatiszt - hívja fel a figyelmet a Guardian.

Az Európai Bizottság nem lát rendszerszintű problémát. A jelenlegi bizottság mandátuma 2019-ig tart és brüsszeli bennfentesek úgy gondolják, hogy a testület elnöke, Jean-Claude Juncker nem bocsátkozik harcba Orbán Viktorral. Mindketten az Európai Néppárt (EPP) tagjai, amely védelmet biztosít a magyar vezetőnek szemen bírálóival szemben.

Megváltozik?

Látva a Fidesz vasárnapi nagyarányú győzelmét az EPP egyes tagjai abban bíznak, hogy Orbán Viktor változtat a politikáján. A választások miatt radikalizálódott, ami immár okafogyottá vált - mondta egy EPP-politikus a Guardiannak. Szerinte ésszerűbb és visszafogottabb lesz.

Akik figyelemmel kísérték a magyar kormányfő karrierjét, nem értenek vele egyet. Az idők során egyre ambiciózusabbá vált - mondja Laurent Pech, A Middlesex University jogász professzora. Úgy érzi, hogy a politikai felállás neki kedvez.

Kettős mérce?

Ezt bizonyíthatja, hogy az uniós költségvetés nettó befizető országaiban halvány reakciókat szültek azok a vádak, amelyek szerint a magyar kormány enyhén szólva rossz gazdája az EU-s támogatásoknak. Az előző bizottság befagyasztotta a Csehország támogatását, amikor korrupciós gyanúk merültek fel. Ezzel ellentétben bár az unió csalásellenes hivatala vizsgálódik bizonyos ügyekben Magyarországgal szemben, ám az EU-s pénz tovább áramlik az országba.

A Guardian idézi a miniszterelnök megjegyzését a pávatáncról, amelyet Budapest és Brüsszel jár egymással. Ez azt jelenti, hogy ha a magyar kormányra nyomás gyakorolnak bizonyos ügyekben, akkor kozmetikai változtatásokkal elveszi a vita élét. Ugyanakkor vannak olyan intézkedések, például a civil szervezeteket megbélyegző, orosz stílusú jogszabály - amely szerint a külföldi támogatásban is részesülő szervezeteknek ezt a tényt fel kell tüntetniük magukról -, amelyek esetén nem lépett vissza.

Elzárni a pénzcsapot?

Az Európai Parlament egyes képviselői technokrata megközelítést ajánlanak Magyarország "egyre inkább autokratává váló" vezetőjével szemben. A parlamentben folyó jogállamisági eljárás alapján életbe kell léptetni az európai alapszerződés 7. cikkelyét, amely alapján megvonható egy tagország szavazati joga az uniós intézményekben. Ezt azonban minden további tagállamnak támogatnia kellene, ami nem sanszos.

További "technikai megoldás" az uniós támogatások hozzákötése a jog uralmának érvényesítéséhez. Az ezzel kapcsolatos viták és a kifizetések elhúzódása miatt azonban ez leghamarabb 2024-től működhet. Ezt megelőzően 2022-ben Orbán Viktor megint újraválasztják. Ezért ez nem kínál megoldást - mondta a brit sajtóorgánumnak Andor László, volt uniós biztos.

Nem piszkálják

Szerinte gyors megoldás kell, meg kell változtatni a támogatások kifizetésének menedzsmentjét, mert a kormányfő és környezete megtömi a zsebét az EU pénzével, miközben az Európa-barát civil társadalmat és a médiát megfosztja a lehetséges pénzügyi forrásaitól. Ezt az ellentmondást sürgősen fel kell oldani.

Az Európai Unió a liberális demokráciák klubja, amelynek tagországiban független a jogszolgáltatást és működik a demokratikus súlyok és ellensúlyok rendszere - jut el konklúziójához a Guardian cikke. Európa közepén Orbán Viktor vezetésével olyan rendszer jött létre, amely ezzel szemben fordul. Annak ellenére, hogy ez óriási kihívást jelent és hatalmas a tét, alig van jele annak, hogy az európai vezetők felvennék a kesztyűt, amit Orbán Viktor dobott eléjük.

A fotó forrása: Pixabay