Benyújtotta lemondását Fedir Jarosenko ukrán pénzügyminiszter. Döntését nem indokolta, de az elemzők úgy vélik, hogy ő a feláldozásra szánt bűnbak az ország gazdasági problémáiért, elsősorban a 15 milliárd dolláros IMF- hitelkeret folyósításának elakadásáért, illetve azért, mert a korábbi remények dacára nem sikerült elérni a kölcsön újra indítását - írta a Kyiv Post. Az esemény iránt a figyelmet azonban nem annyira távozása, mint utódjának személye keltette fel.

Viktor Janukovics köztársasági elnök régi szövetségesét, a 43 éves Valerij Horoskovszkijt bízta meg a tárca vezetésével, aki igazán színes múlttal dicsekedhet. A száz leggazdagabb ukrán listáján található üzletembert, akinek életrajzában nyoma sincs kapcsolatnak a hadsereggel, az államfő tavaly tábornoki ranggal ajándékozta meg. A médiacézár, az Inter média csoport tulajdonosa 2002-2004-ben Janukovics kormányának gazdasági minisztere volt, annak két évvel ezelőtti ismételt hatalomra kerülése óta viszont az ukrán titkosszolgálatot (SBU) vezette. A szervezet aktív szerepet játszott az államfő legnagyobb politikai ellenfele, Julija Timosenko volt miniszterelnök elleni hajszában és elítélésében, bár számtalan vádjuk közül tegnap a bíróság elejtette a valutarejtegetést.

Alig néhány hónappal azután, hogy átvette a titkosszolgálat vezetését, a lengyel lapok szerint nyomást gyakorolt az ellenzéki televíziókra, amelyek elvesztették sugárzási lehetőségeik egy részét - amit aztán az Inter, az SBU-főnök cége kapott meg.

Megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy a pénzügyminiszter-csere Mikola Azarov kormányfő eltávolítását készíti elő, akinek gazdaságpolitikáját egyre gyakrabban bírálja Janukovics.