A színhelyre azonnal kiszállt a rendőrség és megjelentek a Tátrai Nemzeti Park őrei - írta az onet.pl. A rendőrség a bejelentés este 101 óra után érkezett. A hatóságok  felhívták a lakosság figyelmét az óvatosságra. Mindenkit kértek, hogy zárják be a lakótelep házak lépcsőházkapuit.

Lengyelországban a medvék szigorúan védett állatok, fő helyük a Beszkidekben van. A felnőtt macik körülbelül 300 kilósak és mintegy 50 évig élnek. Minden második évben a női medvék az odúban egy-három kismackót szülnek, akik másfél évig a mama felügyelete alatt maradnak. A medvék mindenevők.

Azt is a lakosság tudatára adták, mit kell tenni, ha medvével találkozik az ember. Ha a hátsó mancsaira támaszkodó medvét látunk, ne essünk pánikba, ez nála nem jelent agressziót, hanem kíváncsiságot. Ha nyugodtan áll, mi is szép lassan forduljunk meg az ellenkező irányba. Ha azt vesszük észre, hogy követ bennünket, álljunk meg.

Ha mindennek dacára a medve jön felénk, mellső mancsait mozgatja, feküdjünk le a földre, a legjobb az embrió póz. A medve általában felismeri, hogy számára elmúlt a veszély, és otthagy minket. Ha kezd elmenni, ne keljünk fel azonnal, várjuk meg, míg kellő távolságba kerül, és ne számítsunk arra, hogy verekedni kezdünk egy medvével – nem nyerhetünk.

Semmilyen esetben se kezdjünk el etetni egy medvét, még egy kismackót sem. Ne hagyjunk ennivalót a nyomon, ne dobjuk el a maradékot. A hátizsákunkban lévő élelmiszert a legjobb egy jól záródó tartályban tárolni úgy, hogy annak illata ne csábítsa a medvét.