Várhatóan folytatja két hónapja megkezdett emelkedését az olaj ára a következő héten, bár a fejlemények sok tényezőtől függenek - derül ki a CNBC összefoglalójából. Ezek közé tartoznak a Fed esetleges újabb monetáris enyhítésével kapcsolatos találgatások, amelyeket erősen befolyásolhat a pénteken megjelenő amerikai munkanélküliségi adat - ha a munkaerő-piaci helyzet nem javul, az valószínűbbé teszi a beavatkozást -, illetve az Európai Központi Bank (ECB) szintén elképzelhető kamatcsökkentése a bank kormányzótanácsának csütörtöki ülésén, valamint az európai kötvénypiacon indítandó terveikről szóló beszámoló, amiből kiderülhet, milyen feltételekkel segít az ECB csökkenteni a spanyol és az olasz adósságtörlesztés terheit.

Nem kerüli majd el a befektetők figyelmét a kínai feldolgozóipar kilátásait összegző beszerzési menedzserindex sem, hiszen Kína a világ második legnagyobb olajfogyasztója, és figyelembe veszik, hogy az Izsák hurrikán jelentős kiesést okozott a Mexikói-öbölben folyó olajkitermelésben. Mindezek alapján a szakértők kétharmada áremelkedés vár a héten, a többiek szinte kivétel nélkül változatlan olajárra számítanak.

A mágikus 100 dollár

A londoni Brentért pénteken majdnem kétdolláros drágulás után 114,57 dollárt kellett adni, augusztusban összesen 9,2 százalékkal ment fel az ára, miután júliusban már drágult hét százalékkal. Az észak-amerikai WTI szintén közel kétdolláros áremelkedés után 96,47 dolláron zárta az elmúlt hónapot, amelyben összesen 9,6 százalékkal drágult. Utóbbi 2011 októbere óta a legnagyobb áremelkedés. Összességében az elemzők nem tartják kizártnak, hogy a WTI is átlépi a lélektaninak tartott 100 dolláros hordónkénti árat.

A mérleg másik serpenyőjében az amerikai stratégiai készletek egy részének felszabadításával kapcsolatos találgatások vannak. Akik szerint a kormány meghozza ezt az intézkedést, azok úgy vélik, hogy a lépést összehangolják a világ más országainak hasonló beavatkozásával, és még szeptember közepe előtt megnyitják a raktárak ajtajait. Mások szerint ilyen drasztikus lépést csak az olajtermelést szétziláló természeti katasztrófa vagy nemzetközi konfliktus esetén tennének az amerikai hatóságok.

A technikai elemzők azt ajánlják a befektetőknek, hogy ha a WTI ára elindul a 93,50 dollár/hordós szint felé, akkor vásároljanak olajat. Ha a jegyzések átlépik a 98,30 dolláros szintet, akkor várhatóan nincs megállás a 100 dolláros léc leveréséig.