Áremelkedést hozhat az olajpiacon a jövő hét, erre utalnak az amerikai lakáspiac feltámadásáról szóló hírek és a kínai gazdaság stabilizálódását jelző makroadatok - vélik a CNBC-nek nyilatkozó elemzők. A szakértők kétharmada jósol további drágulást, miután az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) 92,12 dollár/hordós árral egyhetes csúcsot ért el tegnap. A londoni Brent ugyan hét nap alatt két dollárral olcsóbb lett, ám még így hordónként 112,84 dollárt kellett érte adni ma délelőtt.

A világgazdaság erősödhet a következő időszakban, ami magával húzza az olajárakat is - mondja David Kotok, a Cumberland Advisors tanácsadó cég befektetési igazgatója. Ezzel egyidejűleg nem szűnnek a geopolitikai kockázatok, ami szintén árfelhajtó hatású. A világgazdaság növekedésének lassulása legalábbis középtávon elérte mélypontját - véli Sean Hyman, a The Ultimate Wealth Report szerkesztője. A réz, az acél és a vezető árupiaci indexek június és szeptember között túljutottak a gödör alján, ami a nyersanyagok iránti kereslet bővülését mutatja. Ez előre jelzi a GDP-k növekedésének gyorsulását is a következő egy-két negyedévben.

Bika hangulatban vagyok

Az elemző ezért valószínűbbnek tartja az olaj drágulását, mint olcsóbbá válását, hangulatát úgy jellemzi, hogy az általánosságban "bullish". Ezen az sem változtat, hogy a kedvező kínai ipari termelési, kiskereskedelmi és befektetési adatok nyomán a pekingi kormány elállhat attól, hogy a lassuló GDP-növekedést állami gazdaságösztönző lépésekkel ellensúlyozza. Ugyanakkor a japán kormányfő éppen tegnap "adott megrendelést" az államapparátusnak egy új élénkítőcsomag kidolgozására.

A kínai adatok valóban csökkentik a beavatkozás valószínűségét, ám ezt ellensúlyozhatja, hogy Spanyolország végül elkerülhetetlenül uniós segítséget kér - fejtegeti Phil Flynn, a chicagói Price Futures Group tanácsadó és brókercég piaci elemzője. Szerinte összességében az év végéig a 100 dolláros határ felé fog menetelni a WTI. Mások óvatosabbak: a kínai felhasználás napi 9,43 millió hordóra növekedése támaszt ad az áraknak, de világ olajkeresletével kapcsolatos általános bizonytalanság és a kínálat várható bővülése nyomást gyakorol rájuk.