Az EU akár 20 milliárd eurónál is nagyobb összegű támogatást adhat Ukrajnának, ha az ország teljesít bizonyos feltételeket - közölte egy név nélkül nyilatkozó EU-forrás.

A több nemzetközi hírügynökség által idézett forrás szerint a korábban belső EU-iratokban szereplő 20 milliárd euró "ma már nagyon konzervatív becslésnek minősíthető", és az adott körülmények között a tagállamok akár sokkal több pénzt is adhatnak. A kilétének titokban tartásához ragaszkodó uniós tisztségviselő hangsúlyozta azonban, hogy az EU, miközben igyekszik "a lehető legtöbb rugalmasságot és kreativitást mutatni", azt is látni kívánja, hogy Ukrajnában berendezkedett kormányzat működik, és "adottak a garanciák arra, hogy az európai adófizetők pénzét nem fogják eltékozolni".

Korábban Viktor Janukovics ukrán elnök annak nyomán tagadta meg a mély és átfogó szabadkereskedelmi egyezményt is magában foglaló EU-ukrán társulási szerződés aláírását, hogy kétségbeejtő pénzügyi helyzetben levő országának az unió az egyezményhez kapcsolódóan mindössze mintegy 600 millió eurós támogatást helyezett kilátásba, míg Vlagyimir Putyin orosz elnök 15 milliárd dollárt és gázárcsökkentést ígért.

Az elmúlt napokban, amikor már érlelődött az ukrajnai hatalmi fordulat, uniós tisztségviselők - konkrét összeg említése nélkül - többször beszéltek egy Ukrajnának felajánlandó pénzügyi csomag igényéről, de ehhez rendszerint hozzátették, hogy a pénz jelentős részét nem az EU-nak, hanem a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) kellene előteremtenie. Az IMF rendszerint kemény takarékossági intézkedéseket és gazdasági, illetve költségvetési szerkezeti reformokat követel a kedvezményes kamatozású hitelnyújtás fejében.

Akkár erről is szó lehet hétfőn Kijevben: az ukrán fővárosba utazik ugyanis Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője, aki az Európai Külügyi Szolgálat vasárnapi közleménye szerint arról tárgyal majd, hogyan támogatná az Európai Unió a politikai válság tartós megoldását és a gazdaság stabilizálását.

A kommüniké szerint az Európai Unió szorosan nyomon követi az eseményeket, minden felet felszólít, hogy folytassanak lényegi, minden érintett bevonásával folyó párbeszédet, amely tartós megoldáshoz vezet, védjék meg Ukrajna területi egységét és integritását, és biztosítsák Ukrajna polgárai számára, hogy stabil, prosperáló és demokratikus országban élhessenek.

Miután az ukrán parlament megfosztotta hatalmától Viktor Janukovicsot, Julija Timosenko pedig visszanyerte szabadságát, Catherine Ashton szombat éjjel az ukrán válság minden érintettjét felelősségteljes viselkedésre szólította fel. Ashton hangsúlyozta, hogy a válság hosszú távú megoldásához Ukrajnának alkotmányos reformra van szüksége, egységkormányt kell alakítani és meg kell teremteni a demokratikus választások megtartásához szükséges feltételeket. "Mindenkit felszólítok, hogy tartsa be a jogállamiság szabályait és az alkotmányt" - közölte Ashton.