Szerbiában a fiatalok negyven százaléka, egészen pontosan 41,5 százaléka úgy gondolja, hogy a tisztességes megélhetéshez 80 ezer és 100 ezer dinár (270-340 ezer forint) közötti fizetésre van szükség - idézte a vajdasági Szabad Magyar Szó, a Szerbiai Ifjúsági Egyesületek Ernyőszervezetének adatait.

A megkérdezettek 34,2 százaléka szerint a tisztességes élethez 100 ezer és 150 ezer dinár közötti összegre van szükség, míg 11,5 százalékuk úgy véli, hogy 50 ezer és 80 ezer dinár közötti összeg is elég a mindennapi kiadások fedezésére.

Nulla fizetés is lehetséges

A már munkaviszonyban lévő fiatalok 35 százalékának határozatlan idejű munkaszerződése van, de sokan, mintegy 19 százalékuk feketén dolgozik. Határozott idejű szerződéssel a megkérdezettek 24 százaléka dolgozik, 11 százalékuk pedig valamilyen ifjúsági szövetkezeten keresztül vállal munkát.

A szervezet kiemeli, amennyiben figyelembe vesszük, hogy az áprilisi átlagfizetés 73 012 dinár (248 ezer forint) volt Szerbiában, akkor megérthetjük, hogy a fiatalok elvárása és a realitás között nagy a különbség.

Ez okozza a fiatal generáció elégedetlenségét. Ráadásul a megkérdezettek 74 százaléka azt is elmondta, hogy a gyakornoki státusza alatt semmilyen bért nem kapott a munkájáért.