Iohannis rövid sajtónyilatkozatban jelentette be, hogy - a PNL által javasolt - Ciucának a megalakult szilárd parlamenti többség javaslatára adott (újabb) kormányalakítási megbízást. Ciuca három hete visszaadta első kormányalakítási megbízását, mivel akkor pártjától egy kisebbségi PNL-RMDSZ kormány megalakítására kapott felhatalmazást, amelynek a beiktatásához nem sikerült parlamenti többséget szereznie.

A hárompárti koalíció, amely a nemzeti kisebbségi frakció támogatását is élvezi, jelenleg kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben, és így alkotmánymódosításra is képes.

A koalíciós megállapodás szerint a PNL és a PSD felváltva adja a kormányfőt, a cserére pedig másfél év múlva, 2023 májusában kerül sor.

Az államfő bejelentésén jelen lévő miniszterelnök-jelölt azt mondta: az utóbbi napokban a többi párttal együtt közös kormányprogramot állítottak össze, hogy stabil koalíciót hozzanak létre, és biztosítsák az ország stabilitását. "A polgárok stabilitást és megoldásokat várnak, azt, hogy a kormány képes legyen kezelni a világjárvány és az energiaválság következményeit, a kormányprogram pedig azokra az intézkedésekre is kiterjed, amelyek lehetővé teszik a nemzeti helyreállítási terv (PNRR) életbe léptetését" - mondta az MTI szerint Ciuca.

Florin Citu PNL-elnök hétfőn kompromisszumos megoldásnak nevezte, hogy pártja a PSD-vel lépett koalícióra, és arról biztosította híveit, hogy ez nem "feltétel nélküli kompromisszum". Szerinte az Európai Bizottság által jóváhagyott PNRR magában foglalja az ország modernizálásának, költségvetési stabilitásának, európai elkötelezettségének feltételeit, a PNL pedig azon fog őrködni, hogy az új kormány teljesítse a PNRR-ben vállalt reformokat.

Egy ekkora többséggel rendelkező kormánynak kötelessége hosszú távú fejlesztéseket indítania, meg kell újítania az ország "megkövesedett" közigazgatási struktúráit, alkotmányos reformot kell végrehajtania - mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Az egyik legfontosabb teendő, hogy Romániát parlamentáris köztársasággá alakítsák át, ahol az államfőt a parlament választja meg - tette hozzá az RMDSZ elnöke.

A parlamentben két rendszerkritikus párt, a - tavalyi választások nyomán alakult jobbközép koalíciós kormányból kilépett - Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), és a nacionalista, vírustagadó szólamokkal parlamenti képviselethez jutott, a többi párt által szélsőségesnek tartott Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) marad ellenzékben.A létrehozandó nagykoalíciós kormánnyal szemben állnak azok a PNL-frakcióból kilépett független képviselők és szenátorok - élükön Ludovic Orban volt PNL-elnökkel -, akik a választók elárulásának tartják, hogy a néppárti PNL politikai ellenfelével, a szociáldemokratákkal szövetkezett. Orban hétfőn bejelentette, hogy nemcsak a frakcióból, hanem a PNL-ből is kilép.

Az új kormányról várhatóan csütörtökön szavaz a román parlament.