A világgazdaság tovább erősödik: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a globális kibocsátás 3,7 százalékkal bővülhetett 2017-ben, ez 0,1 százalékponttal gyorsabb, mint a tavaly őszi előrejelzésben várt tempó és fél százalékponttal gyorsabb a 2016-osnál - derül ki az IMF Világgazdasági kilátások (WEO) című prognózisának legfrissebb számaiból.

Jó hír, hogy a gazdasági növekedés széles alapokon nyugszik, a vártnál jobb adat pedig főleg az Európa és Ázsia által okozott pozitív meglepetés eredménye.

A Valutaalap a globális növekedési prognózisát felfelé módosította 2018-ra és 2019-re vonatkozóan is, így a jelenlegi előrejelzésben már 0,2 százalékponttal erősebb növekedést, azaz 3,9 százalékos ütemet vár mindkét évre. A módosítást az IMF a lendületesebb globális növekedéssel (főleg a fejlett gazdaságokban) és az amerikai adócsomag várható hatásával indokolta.

A prognózis szerint az amerikai adócsomag várhatóan ösztönzően hat majd a gazdasági aktivitásra, melynek a hatása az USA-ban rövid távon a társasági adó csökkentése miatt a vállalati beruházás fellendülése lehet. Az amerikai növekedést 2020-ig 1,2 százalékkal emelheti, igaz ezt a forgatókönyvet több bizonytalanság is övezi. A megnövekedett költségvetési hiány - amelyet előbb-utóbb ki kell igazítani - és néhány intézkedés átmeneti jellege miatt az adócsomag 2022-től néhány évre a korábban várthoz képest lassíthatja a gazdaságot, kioltva ezzel a korábbi bővülést - vélik a Valutaalap elemzői.

Jobban muzsikál Európa

Az eurózóna több tagállamában is a korábban vártnál erősebb teljesítményt vár az IMF, különösen a német, olasz és a holland gazdaságba, miután ezen országokban a belső fogyasztás növekedése erőteljesebbnek tűnik, és a külső kereslet is ígéretesebbnek mutatkozik. A spanyol prognózison viszont rontott a Valutaalap 2018-ra vonatkozóan, miután az IMF elemzői szerint a politikai bizonytalanság negatív hatással van a bizalomra és keresletre.

Mi vár a magyar gazdaságra?

Az IMF elemzése a tavaly őszi prognózis felülvizsgálata, így Magyarországra nem készült friss adat. A Valutalap a tavaly októberi jelentésében a magyar gazdaság kilátásait javította, így az akkor publikált prognózis szerint 2017-ben 3,2, 2018-ban 3,4 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság. Az infláció a 2017-es 2,5 százalékos várt ütem után, 2018-ban 3,2 százalékra gyorsulhat.

A magyar kormány hivatalosan továbbra is 4,1 százalékos GDP-növekedéssel számol 2017 egészére, majd 2018-ra 4,3 százalékot vár. Az MNB ennél konzervatívabb: a jegybank szakértői szerint a 2017-es 3,6 százalékos emelkedést 2018-ban 3,7 százalékos növekedési ütem követheti.

A fejlődő és feltörekvő piacok 2018-ra és 2019-re vonatkozó előrejelzésén nem változtatott  a nemzetközi szervezet, bár az elemzés megjegyzi, hogy a régión belül jelentős eltérések figyelhetők meg. Az IMF szerint a fejlődő és feltörekvő Európa gazdaságaiban a 2017-es átlagos növekedési ütem meghaladhatta az 5 százalékot, és a gazdasági aktivitás 2018-2019-ben a korábban jelzettnél erősebb marad. Mindez főleg a lengyel és a török gazdaságnak köszönhető. A felfelé korrigált adatok a Valutaalap szerint tükrözik a kedvezőbb külső környezet hatását, a lazább pénzügyi feltételeket, az eurózóna erősebb exportkeresletét, illetve Törökország esetében az alkalmazkodó monetáris politikát.

Ezek a kockázatok

A globális növekedés kockázatai az IMF szerint kiegyensúlyozottnak tűnnek rövid távon, ám középtávon inkább lefelé mutatóak. Rövid távon ugyanis a korábban vártnál erősebb lehet a fellendülés, miután a gazdasági aktivitás erősödése és a pénzügyi kondíciók erősítik egymást. Ám a magas eszközárak és a rövid és hosszú hozamok közötti kis különbségek növelik egy pénzpiaci korrekció esélyét, ami csökkenheti a növekedést és a bizalmat. Ennek a fejlett gazdaságokban egyik katalizátora lehet a kereslet bővülése nyomán a vártnál gyorsabb maginfláció és kamatemelkedés.

Az IMF elemzői ugyanakkor megjegyzik: ha a globális bizalom erős, az infláció pedig mérsékelt marad, akkor középtávon a pénzügyi feltételek is lazák maradhatnak, ami viszont mind a fejlett, mind a feltörekvő piacokon a pénzügyi sérülékenység növekedéshez vezethet. Emellett az egyes országokban látható befelé forduló intézkedések, geopolitikai feszültségek és a politikai bizonytalanság szintén a jelentős lefelé mutató kockázatok körét szélesítik.

Itt lenne az idő

A mostani fellendülés ideális lehetőséget biztosít reformok végrehajtására - hívja fel a figyelmet a nemzetközi szervezet -, melyek között a potenciális növekedés javítását és befogadóbb növekedést szolgáló strukturális reformokat szorgalmaz. Az IMF szerint pénzpiaci optimizmus idején a pénzügyi rugalmasság biztosítása elengedhetetlen.

A Valutaalap a fejlett gazdaságokban továbbra is gyenge inflációval számol, a pénzromlás üteme a 2017-es 1,7 százalékról 2018-ban 1,9, majd 2019-ben 2,1 százalékra gyorsulhat, így a monetáris politikának az intézmény szerint továbbra is alkalmazkodónak kell maradnia.

Ugyanakkor a javított kilátások alapján a költségvetési politikáknak is szem előtt kell tartaniuk a középtávú célokat, biztosítva a pénzügyi fenntarthatóságot és a potenciális növekedés javítását - hangsúlyozza a jelentés. Az IMF a multilaterális együttműködést továbbra is létszükségletűnek tartja a globális fellendülés szempontjából.

A kép forrása: Shutterstock.