Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán azt közölte, hogy az euróövezet szeptemberi ipari termelése 0,1 százalékkal haladta meg az augusztusit, amikor nagyobb mértékű, 0,4 százalékos bővülést jegyeztek fel. Elemzők 0,3 százalékos havi csökkenést vártak szeptemberben.

Éves összevetésben 1,7 százalékkal esett vissza az euróövezet 19 tagállamának a szeptemberi ipari termelése az augusztusi nagyobb, 2,8 százalékos zsugorodás után.

A szakértői várakozások átlagában jelentősebb, 2,3 százalékos éves ipari termeléscsökkenés szerepelt.

Az Európai Unió 28 tagállamában szeptemberben 0,2 százalékkal nőtt az ipari termelés augusztussal összevetve, amikor stagnálást jegyeztek fel júliushoz képest. Éves szinten az EU-ban a szeptemberi ipari termelés visszaesése 1,2 százalékra lassult az augusztusi 2 százalékról.

Az egy évvel korábbihoz képest az ipari termelés a legnagyobb mértékben, 5,3 százalékkal, Németországban esett vissza szeptemberben, a legnagyobb euróövezeti gazdaságban augusztusban 4,9 százalékkal csökkent az ipari termelés, júliusban 5,1 százalékkal, júniusban pedig 5,9 százalékkal esett vissza.

Éves szinten a legnagyobb mértékben Magyarország ipari termelése nőtt, 9 százalékkal, majd Litvánia (+7,8 százalék) és Lettország (+7,2 százalék) következett.

Havi összevetésben Írországban nőtt legerősebben az ipari termelés szeptemberben, 8,8 százalékkal, majd Magyarország következett 3,1 százalékkal, amelyet Dánia, Horvátország és Litvánia követett (mindhárom országban egyaránt 2,5 százalékos bővülést jegyeztek fel).

A legnagyobb csökkenés Máltán (-3,7 százalék), Portugáliában (-2,3 százalék) és Észtországban (-1,5 százalék) volt.

Az adatok nem véglegesek, három ország (Belgium, Ciprus és Ausztria) számai még hiányoznak.