Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által szerdán közzétett adatok szerint februárban az előző hónaphoz képest 2,9 milliárd dollárral, 1,1 százalékkal, 254 milliárd dollárra mérséklődött a tartós javakra leadott új megrendelések értéke. Elemzők 0,8 százalékos emelkedésre számítottak a januári 3,5 százalékos növekedés után.

Éves összehasonlításban azonban 3,4 százalékkal volt nagyobb az új megrendelések értéke februárban. A kiszállítások értéke havi összevetésben 3,5 százalékkal csökkent, éves szinten viszont 1,8 százalékkal emelkedett az év második hónapjában.

Az üzleti beruházások fokmérőjének tekintett kategóriában, a repülőgépek nélkül számított polgári célú tőkejavak rendelései kilenc hónapja először ugyancsak csökkentek februárban, 0,8 százalékkal. Elemzők 0,5 százalékos növekedést vártak a januári 0,6 százalékos emelkedés után.

A csökkenés részben a szokatlanul hideg időjárás számlájára írható, de tény, hogy a kereslet fokozatosan mérséklődött az utóbbi hónapokban.

Éves összevetésben azonban így is 8,5 százalékos növekedést mértek ebben a kategóriában, ami az amerikai gazdaság 11,9 százalékát lefedő feldolgozóipar erejét tükrözi.

Közlekedési eszközök nélkül számolva a tartós javakra leadott megrendelések 0,9 százalékkal csökkentek, míg elemzők 0,6 százalékos emelkedést vártak a januári 1,6 százalékos növekedés után.

Hadiipari megrendelések nélkül az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal esett vissza a tartós javak új rendeléseinek értéke februárban, míg az előző hónapban még 2,3 százalékkal emelkedett.

A szokatlanul hideg téli időjárás visszavetette a kiskereskedelmet, a feldolgozóipari termelést, az építőipart és az ingatlanpiaci forgalmat. Ennek ellenére közgazdászok nem rontották a folyó negyedévre vonatkozó GDP-előrejelzésüket, mivel várakozásaik szerint márciusban meredek felpattanás követte a gyengébb februárt. Emellett az 1900 milliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomag is erősíti a gazdasági növekedést.

Az előrejelzések szerint a bruttó hazai termék (GDP) 7,5 százalékos évesített ütemmel nő január-márciusban, jelentősen gyorsul a negyedik negyedévben mért 4,1 százalékhoz képest.