A londoni Kings College brit kutatókkal karöltve közzétette legfrissebb kutatásuk eredményeit. A The Lancet című folyóiratban megjelent elemzés a 2006 és 2019 júniusa között vizsgálta a beoltott nőket és azokat is, akik nem kaptak a vakcinából.

A Gardasil nevű vakcinára vonatkozó kutatás végül arra jutott, hogy a 12-13 éves korban beoltott lányok nagyobb védettséget élveznek a HPV két törzse és a humán papillomavírus ellen, mint azok, akik később, például 14-16, vagy 16-18 éves korukban kapják meg.  

Azok a lányok ugyanis, akik 14 és 16 éves koruk közt kapják, 64 százalékkal kisebb eséllyel lesznek betegek, a 16 és 18 éves közötti lányok esetében az az arány csupán 24 százalék.

A CNN által ismertetett tanulmány szerint ez fontos előrelépés lehet a méhnyakrák megelőzésében, ugyanis a most ismertetett eredmények ösztönözhetik az oltások elterjedését.

Tavaly az Egészségügyi Világszervezet elindította a méhnyakrák felszámolásának felgyorsítását, ezért azt tűzte ki célul, hogy a lányok 90 százaléka 15 éves korára már teljes mértékben be legyenek oltva a HPV ellen.

Ez azért is nagyon fontos, mert az Amerikai Egyesült Államokban például ez a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírus. A vírus szerepe bizonyított nem csupán a nők esetében a méhnyakdaganat, hanem a férfiakat érintő daganattípusok - fej-nyaki, szájgarati, végbélnyílásdaganatok - kialakulásában is.

 A humán papillomavírusnak több száz típusa van, ezek közül legalább tizenöt okozhat méhnyakrákot, és a méhnyakrákok mintegy 70 százalékáért a humán papillomavírusok közül két típus, a 16-os és a 18-as a felelős.