Az Európai Parlament tájékoztatása szerint a külügyi bizottság azt kérte az Európai Unió intézményeitől, hogy egységesen lépjenek fel, és biztosítsanak jogbiztonságot az érintett közösségek tagjainak.

A képviselők bírálták az uniónak a migrációs nyomás kezelése érdekében harmadik országokkal folytatott tárgyalásait is. Véleményük szerint az unió támogatását és együttműködését nem szabad feltételekhez kötni. Az EU nem ragaszkodhat ahhoz, hogy a harmadik országok részt vegyenek az illegális bevándorlók visszafogadásának rendszerében, hogy erőszakkal akadályozzák meg az emberek szabad mozgását vagy megállítsák az Európába irányuló migrációs áramlást - emelték ki a képviselők.

QP | Quality Placement

Kedden az Emberi Jogi Liga (LDH) és az Emberi Jogok Védelmének Európai Szövetsége (AEDH) nevű jogvédő szervezetek arra szólították fel az uniós intézményeknek is otthont adó Belgium kormányát, hogy - válaszul az amerikai elnök bevándorlást szigorító, illetve hét muszlim ország vonatkozásában átmenetileg megtiltó rendeletére - ne engedje az ország területére lépni Donald Trumpot se kétoldalú, se európai uniós hivatalos látogatás alkalmával. A párizsi székhelyű szervezetek kijelentették: a rendelet súlyos következményekkel járhat több kettős állampolgárságú európai uniós személyiségre nézve. Szerintük a demokrácia intézménye forog kockán, ezért egyértelműen el kell utasítani az iszlámellenes és idegengyűlölő politikát - írja az MTI.

Donald Trump a múlt pénteken aláírt, azonnali hatályú rendelettel 120 napra felfüggesztette a menekültek befogadásáról döntő amerikai rendszer működését - ennek értelmében a következő négy hónapban egyetlen új menekült sem léphetne be az Egyesült Államokba -, a szíriai menekültek befogadását pedig határozatlan időre állította le. Emellett hét, többségében muzulmánok lakta ország állampolgárai 90 napig - amíg az új biztonsági, határellenőrzési mechanizmusokat kialakítják - nem utazhatnak be az Egyesült Államokba.

Trump szerint a rendelet nem "muzulmán tilalom", és azt a célt szolgálja, hogy megvédje az amerikaiakat a terrorizmustól.