Az El País című baloldali napilap Új időszak című írásában kifejtette: a központi büntetőbíróságnak a Gürtel-ügyben hozott, a kormányzó konzervatív Néppártot korrupció miatt elmarasztaló ítélete megmutatta a spanyol igazságszolgáltatás függetlenségét, és azt, hogy nem létezik büntetlenség - idézi az MTI.

A parlament kikényszerítette, hogy Mariano Rajoy vállalja a politikai felelősséget, a jogállam szabályos működése, a hatalmi ágak szétválasztása pedig Sánchez kezébe helyezte a hatalmat és a kormányalakítás felelősségét - olvasható a lapban.

QP | Quality Placement

Az El País ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Spanyol Szocialista Munkáspártnak (PSOE) mindössze 84 mandátuma van a 350 fős parlamentben, és ugyan bizalmatlansági indítványát 180 képviselő támogatta, ám közülük sokan csupán azért szavazták meg azt, hogy leváltsák Mariano Rajoyt.

A spanyolok azt várják az új kormánytól, hogy garantálja a stabilitást, és azt a fellendülést, amelyet "sok áldozattal" szereztek meg a mély gazdasági krízis után - hangsúlyozta cikkében az újság, amely szerint épp ezért fontos, hogy kormánya megalakításkor az alkotmányos rend védelmének, illetve a gazdasági stabilitás fenntartásának kritériumai vezessék az új miniszterelnököt.

A jobboldalon elégedetlenek

Az ABC című konzervatív napilap hasonló megállapításokat tett szerkesztőségi véleménycikkében azzal kapcsolatban, hogy a bizalmi szavazásnál megszerzett voksok nem a PSOE támogatásának hanem Rajoy leváltásának szóltak.

Ezzel pedig Sánchez "egy Frakensteint hozott létre, amelyet csak a PP elleni zsigeri gyűlölet egyesít" - állapítja meg az újság.

A lap szerint groteszk, hogy az ellenzék leváltja a kormányt, miközben megtartja költségvetését, amelyet véglegesen még nem is fogadott el a parlament. A távozó Rajoy-kormány mérlegét az ABC összességében kedvezőnek értékelte a gazdasági fellendülés tekintetében, de úgy vélte, a katalán szeparatista konfliktusban tehetett volna többet, és politizálhatott volna jobban.

Nyugtalanítónak nevezte a cikk, hogy a PSOE egyik politikusa azt mondta: Rodrigo Zapatero volt szocialista kormányfőt tekintik mintának. A La Vanguardia című, barcelonai kiadású országos napilap vezércikkében kiemelte: a demokratikus mechanizmusok működnek Spanyolországban.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a bizalmi szavazás eredménye sokkoló lehet azoknak, akik szerint Katalónia szerepe Spanyolországban már irreleváns.

A lap rámutatott, hogy bár a Baszk Nacionalista Párt (PNV) öt szavazata döntött Pedro Sánchez javára, nem volt kevésbé jelentős a katalán függetlenségi pártok szavazata sem, akik szintén támogatták a bizalmatlansági indítványt.