A kínai jegybank hétfőn azt közölte, hogy a bankok 1120 milliárd jüan (169,27 milliárd dollár) értékben folyósítottak új hiteleket novemberben. Ez jóval meghaladja az előző havi 663 milliárd jüant és a szakértők által várt 800 milliárd jüant - írta az MTI.

Az év első 11 hónapjában 12 ezer 940 milliárd jüannal bővült a hitelállomány, ami több az előző évi 12 ezer 650 milliárd jüannál. Nagyságát jól érzékelteti, hogy meghaladja Olaszország éves bruttó hazai termékét.

A lakosságnak nyújtott, jórészt jelzáloghitelek összege 620,5 milliárd jüanra nőtt az októberi 450,1 milliárd jüanról.

A múlt hónapban a lakossági hitelezés aránya a teljes banki hitelfolyósításon belül 55 százalékra esett az októberi 68 százalékról.

A vállalatoknak nyújtott hitel összege az októberi 214,2 milliárd jüanról 522,6 milliárd jüanra nőtt.

Az azonnal felhasználható készpénz és a látra szóló betétek, valamint a lekötött betétek egyenlegét tartalmazó M2 pénzmennyiség éves összevetésben 9,1 százalékkal nőtt novemberben. Elemzők 8,9 százalékra számítottak az októberben mért 8,8 százalék után.

A központi bank és a kormány már a második évben próbálja agresszív intézkedésekkel fékezni az utóbbi években gyorsan bővülő hitelezést, amely már-már a pénzügyi rendszer stabilitását fenyegeti. A szigorú lépések azonban komoly kötvényeladásokat váltottak ki és idegességet keltettek a részvénypiacokon is. A jegybank egyik kormányzója azt ígérte, hogy jövőre kevésbé lesznek erősek a pénzügyi kockázatok felszámolását célzó kormányzati intézkedések.