Mire július 13-án lehanyatlik a nap London felett a konzervatív párti elnökjelöltek versenyében, mint egy valóság show-ban nyolcról hétre vagy még kevesebbre szűkül a versenyzők csapata – derül ki a BBC összefoglalójából. A toryk parlamenti képviselőinek kell nyilatkozniuk arról, ki tartanak esélyesnek a párt vezetésére. Aki nem kapja meg 30 képviselőtársa támogatását, annak búcsúznia kell a politikai játéktól, ha nem lesz ilyen akkor a legkevesebb szavazatot kapó jelölt hagyja el a pástot.

Boris Johnson távozó miniszterelnök a brit parlament rendszeres keddi napirendjéhez tartozó „kérdések óráján” - amelyen a kormányfő és az ellenzék vezére egymás arcába vágja legkeményebb érveit és ellenérveit a kormányzásról, illetve annak gyengeségeiről - még tudott némi meglepetéssel szolgálni. Azt találta mondani, hogy ez lehetett az utolsó szócsatája, mert utódát közfelkiáltással választhatják majd meg. Ez némi értetlenséget váltott ki.

Megegyezhetnek a jelöltek?

Johnson ezzel arra utalt, hogy a versenyben maradó elnökjelöltek megállapodhatnak egymással arról melyikük legyen a pártelnök, ezért elmaradhat a 200 ezer párttag pártválasztása, amely szeptember elején döntene erről. A kormányfő sajtótitkára később tisztázta, hogy főnöke a jövő heti „kérdések órájára” is készül, továbbá arra, hogy a szeptember 5-ére tervezett pártválasztás másnapján mondja el búcsúbeszédét.

A YouGov közvélemény-kutató intézet a Konzervatív Párt 879 tagját kérdezte meg arról, kire szavaznának a pártelnökválasztáson, ha most vasárnap lenne a választás. Az első helyen Penny Mordaunt kereskedelmi miniszter végzett 27 százalékkal, a másodikon a Kemi Badenoch helyi ügyekért és szociálpolitikáért felelős miniszter 15 százalékkal, a harmadikon Liz Truss külügyminiszter és Rishi Sunak volt pénzügyminiszter 13-13 százalékkal.

E szerint a négy éllovas közül három nő. Badenoch szülei nigériai származásúak, Sunaké Indiából települtek a szigetországba. A felmérésben kettesével is szeme állították a jelölteket, és Mordaunt minden ellenfelével szemben győztesként végzett.