Pénteken Nepál jelentette a mucormycosis vagy "fekete gomba" első helyi halálos áldozatát, amely a szomszédos Indiában már több ezer koronavírusos betegnél okozott felülfertőződést. Krishna Prasad Poudel, az ország egészségügyi minisztériumának szóvivője az AFP-nek elmondta, hogy Nepálban, amelyet Indiához hasonlóan hatalmas Covid-19-hullám sújt, már legalább tíz esetet regisztráltak.

A 65 éves férfit, aki meghalt, egy nyugat-nepáli kórház intenzív osztályán kezelték, miután halántéklebeny-encephalitisszel diagnosztizálták. "2021. június 3-án halt meg... miután az orrtamponvizsgálat gombahifákat (egy elágazó fonalas szerkezet - a szerk.) mutatott ki, az orr és az ajkak biopsziás vizsgálata pedig mucormycosist jelzett" - áll a Seti tartományi kórház csütörtöki közleményében. A férfi tesztje azonban negatív volt a koronavírusra.

QP | Quality Placement

A korábban nagyon ritka, most egyre jobban terjedő mucormycosis rendkívül agresszív, és a sebészeknek néha el kell távolítaniuk a betegek szemét, orrát és állkapcsát, hogy megakadályozzák az agyba jutását. A halálozási aránya meghaladja az 50 százalékot.

Indiában az elmúlt hetekben több ezren kapták el a gombás fertőzést az új koronavírusos járványhullámában. A kórokozó terjedését az ország több millió Covid-betegének kezelésére alkalmazott szteroidok túlzott használatával magyaráznak.

Nepálban április elején kezdték regisztrálni a koronavírusos megbetegedések számának hirtelen emelkedését, amely május közepén érte el a napi több mint 9000 fertőzéssel járó csúcsot. A napi emelkedés mára kissé csökkent, de az egészségügyi rendszer továbbra is túlterhelt. A járvány kezdete óta az országban több mint 7000 ember halt meg.

Nepál miniszterelnöke, Sharma Oli a nemzetközi közösséghez fordult, hogy oltóanyag-adományokkal segítsenek a járvány elleni küzdelemben.