Szerbiát még az ág is húzza, legalábbis erre utalnak a friss statisztikai adatok, amelyekből azt derül ki, hogy a külföldön dolgozó szerbiai vendégmunkások 2020-ban 3,1 milliárd dinárt küldtek haza, ami 11,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban – írta a vajdasági Szabad Magyar Szó. A szakemberek szerint, ez egyértelműen a koronavírus-járvány következménye.

A Szerb Nemzeti Bank (NBS) felméréséből az is kiderül, hogy a 2019-es évhez viszonyítva a legnagyobb visszaesés az év második negyedében volt, 30 százalék, majd folyamatos javulás kezdődött, de minden olyan országból kevesebb pénzt érkezett, ahol hagyományosan sok szerbiai vendégmunkás dolgozik. Ezek: Németország, Svájc, Franciaország, Olaszország és Ausztria.

Az NBS közleményében arra is rámutat, hogy globális jelenségről van szó, mindenütt ugyanez a helyzet. A korábbi években a vendégmunkásoktól évente 3,1-3,7 milliárd dinár érkezett érkezett Szerbiába, amelynek lakói akkor kezdték a külföldi, elsősorban németországi munkavállalást, amikor arról a volt szocialista országokban élők nem is álmodhattak..