A Fiat Chrysler (FCA) szerbiai vállalatának vezetői megpróbálják meggyőzni az ott dolgozókat, hogy a cég szlovákiai üzemében vállajanak munkát, aki erre nem hajlandó, annak egy kérdőívet kell kitöltenie, amelyben többek között olyan kérdésekre kell válaszolnia, hogy miért nem szeretne ott dolgozni - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A karagujevaci gyárban nincs elég munka, ezért tanácsolták a dolgozóknak, hogy Szlovákiába menjenek dolgozni. Zoran Stanic, a Függetlenség Szakszervezet elnöke szerint egyéves szerződést kínálnak a cégcsoport szlovákiai gyárában. A szerződés megkötésekor a munkavállaló munkaviszonya megszűnik a kragujevaci gyárban.

"A munkások körében igen gyenge az érdeklődés a szlovákiai munka iránt. Nagyjából 10-en jelentkeztek. Korábban három közvetítő cég segítségével többen is vállaltak már munkát Szlovákiában az itt dolgozók közül, de elég rosszak a tapasztalatok. Elveszik az emberek útleveleit, a fizetésből pedig mondvacsinált okokból különböző összegeket vontak le "be nem tervezett költségek" miatt. Az egyik, Szlovákiában dolgozó munkás szerint a nevezett gyárban sokkal többet kell dolgozni, mert egy váltásban 470 gépkocsi készül, míg Kragujevacon 200" - mondta a szakszervezeti vezető.

Pár évvel ezelőtt - bőven a járvány időszak és az autóipar visszaesése előtt - probléma volt abból is, hogy a magyarországi munkaerő egy részét is elszívták a szlovákiai autógyárak.