Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala által pénteken közzétett negyedéves foglalkoztatási költségindex szerint a harmadik negyedévben 1,3 százalékkal, a szeptemberrel zárult egy év alatt pedig 5,1 százalékkal nőttek a munkavállalók bérei és fizetései. Ez enyhe lassulást tükröz a második negyedévhez képest, amikor a bérek és fizetések negyedévről negyedévre 1,4 százalékkal, a június végével záruló évben pedig 5,3 százalékkal emelkedtek.

A Refinitiv konszenzusos becslései szerint a közgazdászok 1,2 százalékos növekedést vártak az index harmadik negyedévre. De még a pozitív csalódás is kevés ahhoz, hogy az amerikai gazdaság egyensúlyi állapotba kerüljön: az infláció felemésztette ezt a növekedést. Az emelkedő árakkal kiigazítva a bérek és fizetések 3 százalékkal csökkentek a szeptemberrel végződő évben. A június végével záruló évben 3,5 százalékkal csökkentek.

Csak a turizmusban és vendéglátóiparban dolgozók, valamint a kiskereskedelemben munkát vállalók reálbér-növekedése volt tapasztalható 2019 decembere óta - derül ki Jason Furman, a Harvard Egyetem közgazdászprofesszorának a negyedéves adatokra vonatkozó elemzéséből a CNN szerint. Az előbbiek 1,3 százalékos bérnövekedést kaptak, míg az utóbbiak fizetése 0,5 százalékkal emelkedett az infláció figyelembevétele után. Az összes többi iparágban bércsökkenés következett be Furman szerint.

Összességében a magánszektorban dolgozók bére 2019 decembere, azaz a járvány kezdete előtti utolsó negyedév óta 0,9 százalékkal csökkent.

A Fed nem boldog

A munkáltatók kompenzációs költségei, amelyek magukban foglalják a béreket és a juttatásokat is, az infláció figyelembevétele előtt 1,2 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben. Ehhez képest a második negyedévben 1,3 százalékos volt a növekedés. A szeptemberrel végződő évben azonban a teljes kompenzációs költségek 5 százalékkal emelkedtek, ami valamivel alacsonyabb, mint a júniusban végződő év 5,1 százalékos növekedése.

"Bár az adatok jó irányba mutatnak, azt mutatják, hogy a munkaerő iránti még mindig erős kereslet továbbra is magasan tartja a kompenzációkat" - mondta Rubeela Farooqi, a High Frequency Economics vezető amerikai közgazdásza. "Ezek az olvasatok csak támogatják a Fed jelenlegi szigorítás felé tolódott politikai irányvonalát” – értékelte a szakértő.

A Fed szoros figyelemmel kíséri a foglalkoztatási költségindexet, hogy nyomon kövesse, milyen mértékben növeli a béreket az egekbe szökő infláció - ez a tényező befolyásolja a kamatemelés mértékéről szóló döntését. A központi bank idén már háromszor emelt háromnegyed százalékponttal kamatot az infláció megfékezésére tett erőfeszítései során, és várhatóan a jövő heti ülésén is így tesz. Szakértők arra számítanak, hogy jövő márciusban 5 százalékosra emelt szinten állhat meg a Fed szigorítása, ami rossz hír a forintnak és a feltörekvőpiaci gazdaságoknak.