Ez nem volt egy könnyű konferencia a kormány számára – írta a brit Konzervatív Párt idei éves kongresszusáról erősen megengedően Nick Eardley, a BBC vezető belpolitikai szakírója. Vannak akik úgy gondolják, hogy felért egy katasztrófával – tette hozzá jelezve a keserű valóságot. Kezdődött egy gigantikus hátraarccal: a tanácskozás előtt visszavonták a kormány tíz nappal korábban bejelentett adócsökkentési csomagjának legvitatottabb elemét, az évi 150 ezer fontnál (73 millió forint) magasabb jövedelmek e feletti része után fizetendő 45 százalékos adó eltörlését.

A 180 fokos fordulatot megelőzően, a csomagot elővezető Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter a szakértők, az ellenzék és a kormánypárt parlamenti képviselőinek össztüze alá került, mert senki nem hitte el neki, hogy az óriási adócsökkentés egy csapásra lendületben hozza a brit gazdaságot. A közvélemény-kutatások azonban, amelyek szerint előretört az ellenzéki Munkáspárt, világosan jelezték, hogy a nép érti az üzentet: amikor neki megélhetési gondjai vannak a felszökött infláció miatt, a kormány csökkenteni akarja a jómódúak adóját.

Ezzel ráadásul nem volt vége a tory politikusok és kormányuk vitájának. Boris Johnson, az előző kormányfő, akit a nyáron buktattak meg, mert fittyet hányt arra, hogyan kell viselkednie a Downing Street 10. lakójának, ígéretet tett arra, hogy az inflációval arányosan megemelik a szociális juttatásokat. Utóda, Liz Truss, akit a Konzervatív Párt tagjai szeptember elején emeltek a miniszterelnöki székbe, megfelezte ezt az ígéretet. Kormánya a nyugdíjakat az inflációhoz igazodva növelné, míg a munkában állók szociális juttatásain csak annyit emelne, amennyit a bérük nő.

Rebellióóó!

A hivatalos kommunikáció szerint erről a következő hetekben hozzák meg a végső döntést, ám a birminghami konferencia résztvevői rebelliót sejtető, hangos morgással fogadták a lehetőséget, hogy Truss nem teljesíti Johnson ígéretét. A BBC szakírója szerint ez a kellemetlen zaj várhatóan elkíséri a miniszterelnököt a parlamentbe is. Egyre több tory parlamenti képviselő ad hangot annak, hogy a kormánynak vissza kellene lépnie attól a politikától, amivel megutáltatja magát és a kormánypártot a szavazókkal.

Penny Mordaunt, a konzervatív parlamenti képviselőcsoport frakcióvezetője úgy látja az adók csökkentésének és a szociális támogatások nem kellő emelésének dinamikáját, hogy amit a kormány az egyik kezével ad, azt a másikkal elveszi. És ő a brit szabályok szerint a kormány tagja, akinek képviselnie kellene annak politikáját.

Oldják meg maguk a dolgozók!

Duncan Smith, a Konzervatív Párt volt elnöke, a kérdéses szociális támogatás bevezetésének egyik atyja gazdasági érvvel igyekezett rábírni a kormányt, hogy az inflációval arányosan emeljék a juttatást. Mint mondta ez olyan rászorulókhoz kerül, aki fogyasztásra költik a pénzüket, következésképpen serkentik a gazdaság növekedését.

A kormány azzal válaszol erre, hogy a munkaadók részéről nem lenne fair, ha az inflációnál kisebb bérnövekedést ajánlanának dolgozóiknak, s így máris összhangba kerülne a bérek és a szociális támogatások növekedése. Eközben az egyik vezető miniszter arról beszélt, ideje lenne leülni a néppel átbeszélni a szociális támogatási rendszer ügyes-bajos dolgait. A tory politikusok úgy gondolják, talán nem a megélhetési válság kellős közepén kellene ezzel foglalkozni.

Jó kis parlamenti meccsek várhatók

Damian Green, volt miniszter szerint a kormányfő nem számíthat semmilyen törvényjavaslat megszavazására, ha nem megy bele az inflációkövető emelésbe. Ugyanakkor vannak azért olyan képviselők is, akik egyetértenek azzal, hogy kímélni kell a költségvetést, ezért nem kell túlzásba vinni a szociális kiadások növelését. A kormánynak mielőbb elő kell állnia az államdósságot csökkentő terveivel, hogy ennek függvényében kiderüljön, mire lesz pénz és mire nem.

Truss záróbeszédében igyekezett visszaszerezni a kezdeményezést a politikai háborúban, mégpedig azzal, hogy makacsul kitartott adócsökkentési ígéretei mellett. Szerinte megéri a mostani felbolydulás azért, hogy később a brit nép élvezhesse ennek áldásos növekedésserkentő hatását. Bizalmat kért párttársaitól, mondván: vagy egy terve, ami működni fog, ezért álljanak kormánya mögé.