Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nadine Dorries korábbi konzervatív kabinet miniszter úgy véli, hogy Liz Truss a párt szeptember első napjaiban megválasztott miniszterelnöke megfontolhatná, hogy előrehozott választásokat írat ki az Egyesült Királyságban - derül ki a BBC tudósításából, amely percről percre követi a Konzervatív Párt e heti kongresszusának eseményeit.

Dorries úgy látja, hogy Truss csalódást okozott azzal, hogy nem folytatja elődje, Boris Johnson politikáját, amivel szembe megy a párt akaratával. Johnsont nem azért mondatták le, mert nem értettek egyet a terveivel, mint például a Channel 4 közszolgálati tévéhálózat eladasával, a BBC licencdíjának felülvizsgálatával vagy az Észak-Írországról kötött brit-EU szerződés felülvizsgálatával. Sorozatos botrányival és füllentéseivel volt a gond.

A volt miniszter meglátása szerint Truss kormányának gazdaságpolitikája, amely az adócsökkentéseket tűzte ki maga elé fő céljának, akkora fordulat, hogy annak végrehajtásához új mandátumot, választói felhatalmazást kellene kérnie, amihez választásokon keresztül vezet az út.

A kínos hátraarc

Hogy egészen pontosan mivel is állna a miniszterelnök a választók elé, az nem teljesen tiszta, mert egy napon belül is képes változtatni tervein. A hét vége első napján még teljes támogatásáról biztosított a sajtó nyilvánossága előtt Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter adócsökkentési terveit, majd a kongresszus kezdetére, vasárnap estére visszavonták annak legvitatottabb elemét, a legnagyobb jövedelemmel rendelkezők adósávjának eltörlését.

Egyesült Királyságban négysávos szja-rendszer van: 12 570 font éves jövedelemig nulla a kulcs, a 12 571 és 15 270 font közti jövedelem az alapkulccsal, 20 százalékkal adózik, a 15 271 és 150 000 közti sáv a magasabb, 40 százalékkossal és 150 ezernél (73 millió forint) lép be a 45 százalékos további kulcs. Ez utóbbit törölték volna el eredetileg 2023 áprilisától.

Blamázs

A tory parlamenti képviselők azzal fenyegetőztek, hogy nem szavazzák meg a kormány adócsökkentési terveit, ha ez is benne marad. Erre jött válaszul a kínos hátraarc, amiért a pénzügyminiszter minden felelősséget magára vállalt. Harry Cole, a The Sun bulvárlap szerkesztője újságírótársaihoz hasonlóan igen kínosnak, gyakorlatilag öngólnak tartja a fordulatot.

Közösségi oldalán azon lamentál, hogy ez a 180 fokos fordulat a párt politikusainak nyomására arra utal, hogy a Konzervatív Párt valójában irányíthatatlan, és így az ország a vezetésével kormányozhatatlan függetlenül attól, hogy ki áll az élére.