Jobb évre számít 2014-ben a 2013-asnál a svéd Ikea bútoráruházlánc - derül ki a céget szeptember óta vezető Peter Agnefjall vezérigazgató szavaiból. A vállalat "kihívásokkal teli" évet hagyott maga mögött. A nettó nyereség 3,1 százalékkal, 3,3 milliárd euróra emelkedett az augusztusban végződött üzleti évben az egy évvel korábbihoz képest, míg az árbevétel hajszálra ugyanilyen arányban, 27,9 milliárd euróra ment fel.

Az Ikea 2012/2013-as teljesítménye még a vezérigazgatóban is némi kétséget ébreszt afelől, hogy teljesíteni tudják-e középtávú növekedési terveiket. Eszerint 2020-ra nagyjából kétszeresére, 50 milliárd euróra növelnék árbevételüket, amihez évi öt százalékkal kellene növelniük meglévő áruházaik forgalmát és további öt százalék pluszt kellene összeszedniük új szupermarketek nyitásával.

Felgyűrt ingujj

Agnefjall kijelentette, hogy tartják a 2020-as célt. Hogy hol leszünk akkor, ki tudja? De úgy látjuk, hogy elérhető, amit magunk elé tűztünk, különben nem tartanánk ki mellette. Szeretjük a kihívásokat és alaposan nekigyürkőztünk a feladatnak - fogalmazott a Financial Times tudósítása szerint.

A vállalat mindössze öt új áruházat nyitott tavaly, ami évtizedek óta a legkisebb bővülés. A vezérigazgató szerint 2014-ben több mint tíz hipermarkettel gyarapodnak, miután több mint negyedével, 2,5 milliárd euróra emelték a beruházási büdzsét. A leggyorsabb növekedést Kínában és Oroszországban tapasztalják, de tavaly az USA-ban is 6-7 százalékkal bővítették eladásaikat.

Az elmúlt hat évben először az Ikea osztalékot fizet - hárommilliárd eurót - tulajdonosának, a Hollandiában bejegyzett Stichting Ingka Foundationnak. Ez az alap csak a kiskereskedőre vagy jótékony célú adományokra költheti a pénzét. Számláján bruttó 16 milliárd euró várja, hogy felhasználják. Az Ikea 305 áruházában 135 ezer embernek ad munkát a világon.