Belgium Vallónia régiójának vezetősége visszautasította az Európai Bizottság hét végi "ultimátumát", amely szerint 24 órán belül fel kellett volna adnia ellenállását az EU és Kanada szabadkereskedelmi egyezményének (CETA) elfogadásával szemben -írta az EurActiv hírportál.

A vallon parlamenti ellenállása miatt Belgium nem tudja ratifikálni az egyezményt amelyhez mind a 28 EU-tagállam jóváhagyására szükség lenne.

Brüsszel jelezte, hogy ha nem jön össze a belga aláírás, akkor el kell halasztani a csütörtökre tervezett aláírási ceremóniát Kanadával. Charles Michel belga miniszterelnöktől hétfőig vártak választ. Paul Magnette, a vallon régió vezetője azonban kijelentette, hogy az "ultimátum nem egyeztethető össze a demokratikus jogok gyakorlásával".

Hiába az engedmények

Magnette annak ellenére ellenáll a nyomásnak, hogy az EU brüsszeli vezetése igyekezett biztosítékokat adni kormányának azokban a befektetővédelmi ügyekben, amelyeket tartománya politikusai a leginkább kifogásolnak a CETA-val kapcsolatban.

A menetrend most úgy néz ki, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfőn délután felhívja Michelt azzal a kérdéssel, hogy a belga parlament hozzájárul-e az egyezmény megkötéséhez. Ezt követően beszél Jean-Claude Junckerrel, az Európai bizottság elnökével, majd elmondja Justin Trudeau kanadai miniszterelnöknek, hogy megtarthatják-e az ottawai csúcsértekezletet.

Másként kellett volna

A CETA összekapcsolná a Kanadát, a világ 10. legnagyobb gazdaságát az EU 500 millió embert összefogó belső piacával. A megállapodást azonban ellenzik a globalizációellenes csoportok, amelyek a nagyvállalatok érdekének érvényesítését látják benne a helyi közösségekkel szemben. Szakértők bírálják az Európai Bizottságot azért, mert a CETA előkészítésekor nem egyeztetett az egyezményt ellenző civil szervezetekkel.