Kínában a nem produktív hitelek állománya tavaly már magasabb szintet ért el, mint az Egyesült Államokban közvetlenül a 2007-2008-as hitelválságot megelőzően - hívta fel a figyelmet Torsten Slok, a Deustche Bank vezető nemzetközi közgazdásza.

Slok szerint a Kínai gazdaság tavaly év végére oda jutott, hogy egy százaléknyi reál GDP növekedés elérésez immár 450 milliárd dollárnyi új hitel kihelyezésére volt tavaly szükség, az Egyesült Államokban 2007-ben ez az összeg valamivel több, mint 350 milliárd dollár volt. Az Egyesült Államok sem áll túl fényesen, itt ez az adat tavaly 250 milliárd fölé emelkedett, ami magasabb, mint a 2006-ban tapasztalt.

A hitelállomány felfutásáért szerinte elsősorban a kínai hatóságok tehetők felelőssé, mivel tavaly a kínai jegybank jelentősen csökkentette a hitelek fedezeti követelményeit, hogy így lendítse fel a hitelezést és próbálja meg meggátolni a tavalyi hatalmas tőzsdei lejtmenetet - írja a Marketwatch.

A kínai gazdaság tavaly 6,8 százalékkal bővült, ami enyhén elmaradt a hivatalosan kitűzött 7 százalékos céltól. Az idei első negyedévben a növekedés üteme 6,7 százalékra csökkent, ez a 2009 óta mért legalacsonyabb érték. Ugyanakkor a portál szerint fontos megjegyezni, hogy a hivatalos kínai statisztikai adatok sok elemző szerint felfelé kozmetikázottak.

Slok szerint a legnagyobb gond az, hogy jelentős a nyomás a kínai bankszektoron az új hitelek kihelyezése érdekében, azonban ezek a hitelek már nem eredményeznek termelőeszköz beruházásokat és új munkahelyeket. Eközben azonban növelik a pénzügyi szektorban a tőkeáttételes konstrukciók számát.