A több, mint 15 ezer milliárd dolláros amerikai államadósság nagy része a magánszektor kezében van, miközben mintegy 40 százaléka az állami intézmények részesedése - derül ki a CNBC összeállításából.

Az USA adósságából a legnagyobb mértékben saját jegybankja (Fed) és a kormányközi szervek részesednek (ezek olyan hitelek, amelyekkel az amerikai kormány saját magának tartozik). Ez az összeg a CNBC szerint  6,328 ezer milliárd dollárt tesz ki a legfrissebb, 2011. szeptemberi adatok alapján. Az összeg minden idők legnagyobb arányát jelenti, amely leginkább a Fed utóbbi időben kiterjesztett az állampapírvásárlásainak köszönhető. Egy évtizede ez "csak" 2,5 ezer milliárd dolláron állt.

Kína az élen

Az USA második legnagyobb hitelezője Kína, 1,132 ezer millárd dollárral. Az ázsiai ország az amerikai állampapírok  legnagyobb külföldi tulajdonosa. Ez az összeg a 2011. júliusi történelmi csúcstól - 1,173 ezer dollár - valamivel elmarad.

Az USA adósságából 1,1 ezer milliárd dollár egyéb befektetők kezében és úgynevezett megtakarítási kötvényekben (Savings Bonds) áll a 2011. júniusi adatok alapján. Ebbe a rendkívül diverzifikált csoportba magánemberek, állami részesedéssel rendelkező vállalatok, brókerek és kereskedők, banki magán-vagyonkezelők, jogi és nemjogi személyek, és az úgynevezett megtakarítási kötvények tartoznak.

Utóbbiak olyan államkötvények, amelyek piaci forgalomba nem hozhatók megvásárlásukat követően. Ezeket a kötvényeket eredetileg az első világháború finanszírozására hozták létre (eredeti neve Liberty Bonds). Az ezekben fekvő amerikai államadósság mértéke 2000 óta gyakorlatilag nem változott, viszont a szélesebb értelemben vett "egyéb befektetők" részesedése közel négyszeresére emelkedett a 2007 decemberi négyéves mélypont óta.

Az USA negyedik legnagyobb államadósság-tulajdonosa Japán. Az ázsiai szigetország 1,039 ezer milliárd dollárral a külföldi hitelezők között a második helyen áll.

A nyugdíjalapok - magán és helyi önkormányzati nyugdíjalapok - 842,2 milliárd dollárnyi államadóssággal rendelkeznek. Befektetési alapok tulajdonában van a hatodik legnagyobb összeg, 653,5 milliárd dollár a legutóbbi, 2011. júniusi adatok alapján. A Fed adatai szerint 484,4 milliárd dollár állami és helyi kormányzati szervek tulajdonában van. A náluk lévő adósságállomány 2006 óta stabilnak mondható, 484 és 576 milliárd dollár között mozog.

Az amerikai adósság nyolcadik legnagyobb hitelezője az Egyesült Királyság 439,4 milliárd dollárral, amivel az USA harmadik legnagyobb külföldi hitelezőjévé lépett elő. Az ország befektetése  az elmúlt két évben jelentősen ingadozott: 2008 júniusában a britek amerikai államadósságba fektetett részesedése csupán 55 milliárd dollár volt.

Hitelintézetek 284,5 milliárd dollárnyi adósságot tartanak. Az ebbe a körbe tartozó kereskedelmi bankok, befektetési bankok, hitelszövetkezetek 2011-ben több mint háromszorosára növelték részesedésüket a 2008-as 105 milliárd dollárról, miközben június és szeptember között közel 44 milliárd dollárral esett a részesedésük.A biztosítótársaságok is a 10-es listán vannak 250,1 milliárd dollárral.

Svájc már Kanadát is megelőzte

Az olajexportőr országok (Ekvádor, Venezuela, Indonézia, Bahrein, Irán, Irak, Kuvait, Omán, Katar, Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek, Algéria, Gabon, Líbia, Nigéria) összesen 232 milliárd dollárnyi amerikai államadósságba fektettek be, a mérték 204 és 236 milliárd dollár között változott az elmúlt évben. Ezzel a negyedik legnagyobb külföldi hitelezők.

Brazília szintén aránylag stabil amerikai államadósság-tulajdonos, most a 12. legnagyobb részes 206,4 milliárd dollárral, ami az elmúlt két évben nem mutatott jelentős változást. Ez a külföldi befektetői listán az ötödik helyre elég.

A Karib-térség banki központjai - Bahama-szigetek, Bermuda, Kajmán-szigetek, Holland Antillák, Panama, Brit Virgin-szigetek - 185,3 milliárd dollárnyi amerikai államadóssággal rendelkeznek, ami a külföldi hitelezők listáján a 6. helyre elég. A csoport részesedése némi növekedést mutat a 2008. júniusi szinthez képest, de elmarad a 2009. márciusi 213,6 milliárd dolláros részesedési csúcstól.

Tajvan 149,6 milliárd dollárnyi amerikai államadóssággal a 14. legnagyobb tulajdonos, míg a külföldi hitelezők között a 7. Az ország az elmúlt két évben mind Oroszországot (89,7 milliárd dollár), mind Hongkongot (105,3 milliárd dollár) megelőzte az összesített listán. A CNBC azonban azt is megjegyzi, hogy előbbi amerikai állampapírbefektetése meglehetősen gyorsan redukálódik, ahogy az ország diverzifikálja befektetéseit.

Svájc szintén úszik az amerikai államadósságban - az alpesi ország jelenleg a 15. az összesített listán, míg a külföldi hitelezők között a 8. helyen áll a maga 113,9 milliárd dolláros befektetésével. Az alpesi ország amerikai államadósság-kitettsége 2011 augusztusában elérte a 147,5 milliárd dollárt is, ami az ország GDP-jének körülbelül 28 százalékának felel meg. Az elmúlt pár hónapban esett vissza ez az összeg a közel 114 milliárd dolláros szintre. Svájc ezzel Hongkongot, Oroszországot és Kanadát is leelőzte az elmúlt néhány évben.