Ukrajnában a 24-ből 15 megye, valamint a főváros, Kijev van vörös besorolásban, de a szakértő szerint a nyugat-ukrajnai Voliny és Ternopil megyék, valamint a keleti országrészben lévő Harkiv megye a mutató alapján szintén napokon belül átkerül ebbe a kategóriába.

Hanicsenko szerint Ukrajnában a koronavírus-járvány már mutatja "a stabilizálódás első jeleit", ugyanakkor még korai kijelenteni, hogy elérte a tetőpontját, és hamarosan elkezdődik a javulás.

Az elmúlt egy hétben stabilizálódni látszik a napi új fertőzöttek és a kórházi ápolásra szorulók száma. Utóbbi növekedése jelenleg 3 százalék, egy héttel ezelőtt ez az arány körülbelül 20 százalék volt - tette hozzá a szakértő. Ugyanakkor szerinte hét nap adatai alapján még nem lehet megállapítani, hogy a fertőzés terjedése elérte volna a tetőpontot.

Még nem tetőzhetett a járvány

Denisz Smihal miniszterelnök Zaporizzsja megyében tett látogatásakor újságíróknak azt mondta, hogy a kormány a következő héten számít a járványhelyzet stabilizálódására, elsősorban a 15 megyében elrendelt szigorú korlátozások, másrészről az oltási kampány előrehaladásának eredményeképpen.

A  fővárosban még nem tetőzött a járvány terjedése, még legalább egy hónapig kell érvényben tartani a szigorú korlátozásokat - mondta Vitalij Klicsko kijevi polgármester egy tévéműsorban.

Kijevben - akárcsak a többi vörös besorolású régióban - a bevásárlóközpontokat, vendéglátóhelyeket és sportlétesítményeket csak oltottak vagy negatív teszttel rendelkezők látogathatják hétfőtől. Ezenfelül a fővárosban a közösségi közlekedési eszközökre - beleértve a metrót is - úgyszintén csak azok szállhatnak fel, akik legalább egy dózist felvettek a védőoltásból, vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszttel rendelkeznek. Az egyik televíziós csatorna forgatócsoportja ugyanakkor egy kijevi bevásárlóközpontban azt tapasztalta, hogy a bejáratnál nem ellenőrizték a Covid-igazolás vagy a teszt meglétét, mindenki szabadon bemehetett. A biztonsági őr kérdésükre azt válaszolta, hogy a neki adott utasítás szerint csak a bolti eladók papírjait kell ellenőriznie. Később, miután rendőrökkel tért vissza a forgatócsoport, ennek hatására már hajlandó lett ellenőrizni a vásárlók iratait is.

A most kórházba került betegek 93 százaléka oltatlan

Közben az egészségügyi minisztérium közölte, hogy az október utolsó hetében 34 489 Covid-beteg került kórházba, akiknek több mint 93 százaléka az oltás első dózisát sem vette fel.

Egy frissen megjelent közvélemény-kutatás azt az eredményt hozta, hogy az ukránok többsége - 57 százaléka - nem fél attól, hogy megbetegszik koronavírus-fertőzéstől, míg ellenkező választ 41 százalékuk adott.

Hétszáz halott egy nap alatt

Ukrajnában keddre 19 455-tel 2 955 693-ra nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké hétszázzal 68 727-re, az aktív betegeké pedig több mint hatezerrel 432 229-re. Az elmúlt napon 3188 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 7 515 248-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 2 938 402-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Hétfőn 273 307 embert oltottak be az országban - sorolta az adatokat az MTI.