Kína ipari termelése májusban lassabb ütemben növekedett, mint várták. Apró jó hír, hogy a lendület a szolgáltatási és építőiparban felgyorsult, ami a világ második legnagyobb gazdaságában tapasztalható egyenetlen fellendülésre utaló jel, miközben a vállalkozások a koronavírus miatti leállásból próbálnak felállni.

A gyártási adatok már második hónapja mutatnak lassulást, bár magasabban maradtak, mint mikor februárban rekord alacsony szintre esett az aktivitás a kínai vezetés által elrendelt szigorú utazási korlátozások, karanténszabályok és gyárleállások miatt.

A hivatalos gyártási beszerzési menedzser index (bmi) májusban 50,6-ra csökkent az áprilisi 50,8-ról. Bár az 50 pont fölötti érték továbbra is bővülést jelez, az elemzők 51 pontos szintre számítottak. Az exportmegrendelések az ötödik egymást követő hónapban mutatnak visszaesést, az alindex májusban 35,3 volt, jóval 50 pont alatt, mivel a koronavírus világjárvány továbbra is csökkenti a globális fizetőképes keresletet - írja a Reuters.

"A bmi alindexek alapján elmondható, hogy a kereslethez kapcsolódó mutatók abszolút szintje jóval a termeléssel kapcsolatos mutatók alatt van, jelezve a kereslet kifejezett visszaesését" - mondta Likun Zsang, a Kínai Logisztikai és Beszerzési Szövetség elemzője, hozzátéve, hogy a vállalatok több mint 50 százaléka számolt be a kereslet zuhanásáról.

Májusban a kis- és a közévállalkozások bmi-je 48,8-ra, az ennél is kisebb kisvállalkozásoké pedig 50,8 pontra esett, miközben a nagyvállalatok a tevékenység gyorsabb növekedését jelentették.

Az egyetlen optimizmusra adó jelzés, hogy az új megrendelések mérőszáma az áprilisi 50,2-ről 50,9-re javult, ami azt sugallja, hogy a belföldi kereslet hamarosan felgyorsulhat.

Az egészségügyi válság miatt Kína gazdasága az első negyedévben 6,8 százalékkal zsugorodott az egy évvel korábbihoz képest, ami az első visszaesés a negyedéves rekordok kezdete óta. Az elemzők úgy vélik, hogy hónapok eltelte után tér vissza a szélesebb körű tevékenység a válság előtti szintre, még akkor is, ha elkerülhető a fertőzések új hulláma.

Míg a legtöbb vállalkozás újból megnyílt, sok gyártó szenved a csökkentett vagy visszavont tengerentúli megrendelések miatt.

A magyarországi bmi-adatokat kedden közlik.