A csütörtökön tartott tanácskozása után kiadott közleményben a testület közölte, hogy az egyhetes repokamat 24,00 százalékon maradt.

A jegybank megerősítette, hogy fenntartja a szigorú monetáris politikát mindaddig, amíg az inflációs kilátások jelentősen nem javulnak. Az előző hónapok közleményeihez képest azonban annyiban változott a szóhasználat, hogy elmaradt a "határozottan" szó a szigorú monetáris politika fenntartását ígérő mondatból.

QP | Quality Placement

A kamatdöntés enyhítette azokat a befektetői aggodalmakat, hogy a török jegybank túl korán kezdeni csökkenteni a 15 éves csúcson álló irányadó kamatot, kihasználva a líra erősödését és a kormányzati intézkedéseket.

Hónapok óta először novemberben lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme Törökországban, köszönhetően a török líra erősödésének, amely féken tartotta az importárak növekedését. Tavaly novemberhez képest 21,62 százalékkal nőttek, októberhez képest pedig 1,44 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak. A jegybank inflációs célszáma azonban csak 5 százalék.

A jegybanki döntés kihirdetése után a török líra erősödött a dollárhoz és az euróhoz képest. A dollár árfolyama 5,3625 líráról 5,3035 lírára, az euró árfolyama 6,1442 líráról 6,0440 lírára csökkent. A tavalyi évet 3,7367 lírán zárta a dollár, de idei csúcsán 7,2393 lírára is felment az árfolyam.

Törökország nemzeti fizetőeszközének a főbb devizákhoz viszonyított árfolyama nyáron csökkent történelmi mélypontra a Recep Tayyip Erdogan török államfő gazdaságpolitikája, valamint az Egyesült Államok és Törökország közötti kereskedelmi, illetve diplomáciai viszály miatti aggodalmak hatására. Az amerikai-török kapcsolatok javulása és az irányadó kamat jelentős emelése egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a török líra erősödött az utóbbi pár hónapban - írta az MTI.