Ciprus kivételes eset volt ... de egy készülő eu-s direktíva szerint a befektetők és betétesek kötelezettségvállalása érvényesíthető lenne egy bank átsturkturálása vagy bezárása esetén - mondta Olli Rehn pénzügyi biztos a finn állami tévéadónak, az YLE-nek adott interjújában. Az Európai Bizottság ugyanis egy olyan bankbiztosítási irányelv-javaslaton dolgozik, amely a tagállami szabályozásba belefoglaltatná a befektetői felelősség kérdését.

Világos hierarchia lenne azonban - hangsúlyozta a biztos: először a részvényeseket kellene bevonni, aztán következhetnének valószínűleg a nem biztosított befektetések és betétek. A 100 ezer eurós limit azonban szent és sérthetetlen, az ennél kisebb betétek minden körülmények között védelmet élveznének - tette hozzá.

A betétesek felelősségvállalása Ciprus esetében került elő, ugyanis a szigetországnak adott 10 milliárd eurós EU/IMF mentőcsomag egyik felételeként a gazdagabb betéteseknek jelentős veszteségeket kell elszenvedniük.

A jegybank is segíthetne

Rehn arról is beszélt a finn televízióban, hogy az Európai Központi Banknak újabb lépéseket kellene tennie annak érdekében, hogy az eurózóna gazdasági fellendülését segítse.

Az ECB elnöke, Mario Draghi a csütörtöki kamatdöntő ülés után ugyan elismerte, hogy az európai reálgazdaság helyzete egyértelműen romlik, sem új indézkedést, sem a következő hónapokra várható kamatcsökkentést nem harangozott be. Draghi ugyanakkor azt is kijelentette, hogy a beérkező információk fényében készen állnak bármilyen lépésre, ami a Reuters értelmezése szerint azt is jelentheti, hogy ezzel az ECB nyitva hagyja az utat az esetleges kamatcsökkentés, illetve újabb "nemkonvencionális" intézkedések felé az olyan "klasszikus lépéseken" kívül, mint a kötvényvásárlás, vagy az olyan hároméves finanszírozási programok, amelyeket a bankok számára tett lehetővé az ECB több mint egy éve.

Rehn szerint a cégek magas finanszírozási költségei, különösen Dél-Európában jelenleg komoly problémát jelentenek. Az ECB csütörtöki közlése a konvencionális és nemkonvencionális eszközökről a biztos szerint nagyon fontosan, miután az ECB-nek lehet szerepe a helyzet javításában.