Olaf Scholz, az SPD kancellárjelöltje egyre sikeresebben tálalja magát a német választás kampányban Angela Merkel kancellár egyetlen, igazi, jogos utódának – derül ki a Bloomberg helyzetjelentéséből. Pártja, a szociáldemokrata SPD néhány hete még messze lemaradva a harmadik helyen állt, ám Scholz jó szereplésének köszönhetően számos közvélemény-kutatás szerint immáron több százalékponttal vezet a konzervatív CDU/CSU pártszövetség előtt. Márpedig a szeptember 26-ai választáson győztes párt kancellárjelöltjét fogják felkérni a kormányalakításra.

Ha az SPD lendülete kitart addig, akkor a legjelentősebb fordulatot fogja végrehajtani a német politikatörténetben. Úgy tűnik, Scholzon nem fog múlni. Az augusztus utolsó hétvégéjén tartott első televíziós vitájukon leiskolázta két ellenfelét, Annalena Baerbockot, a Zöldek és Armin Laschetet, a CDU/CSU kancellárjelöltjét. Az előbbi azzal revolverezte, hogy sem ő, sem a pártja nem kínál olyan politikát, ami a jövőbe vezethetné Németországot, az utóbbi a katonai kiadásokkal támadta, amiért pénzügyminiszterként felelősséggel tartozik.

Egyik sem jött be azonban, a szociáldemokrata jelölt hozta a kompetens technokrata, azaz a hozzáértő vezető figuráját, amit a német választók Merkelben díjaznak. A 100 perces szócsatát követő közvélemény-kutatás szerint, amelyet a Forsa intézet készített az RTL/ntv megrendelésére, a megkérdezett 36 százaléka szerint ő nyerte a meccset, Baerbock 30 százalékkal lett a második, Laschet 25 százalékkal a harmadik. Scholz a Bloomberg értékelése szerint kíméletlenül kihasználja a lendületét, helyenként poénosan utalva arra, hogy ő Merkel utóda. A regnáló kancellár egyébként jelenleg is a legnépszerűbb német politikus.

A jellegzetes rombusz

Az SPD kancellárjelöltje nincs híján a tapasztalatnak, képzett munkajogi jogász, volt Hamburg polgármestere, jelenleg kancellárhelyettes és pénzügyminiszter, így kihasznál minden lehetőséget. A Süddeutsche Zeitung Magazin készített vele egy úgynevezett szavak nélküli interjút, azaz egy fotósorozatot, amelyen úgy tartja maga előtt a két kezét az ujjaival rombuszt formálva, ahogy azt Merkel szokta. Egy női magazinban megjelent hirdetésben azt mondja, hogy ő voltaképpen egy „Kanzlerin”, azaz a kancellár szó női megfelelőjét használja.

 

Azt a benyomást akarja kelteni, hogy ő Angela Merkel utóda, ami természetesen nem igaz – állapította meg Markus Söder bajor miniszterelnök, a CSU elnöke, aki korábban elvesztett egy kvázi előválasztást a konzervatívok kancellárjelöltségéért Laschettel szemben. Ez azonban nem zavarja Scholz kampánycsapatát, amely egyre inkább Merkel 2017-es kampányát másolja. Ez arra alapozott, hogy a választók évtizedek óta ismerhetik a jelöltet, így a kampányszlogen úgy szólt, hogy „Ismernek engem”.

Scholz nem ennyire ismert, de ismertebb, mint ellenfelei. Pénzügyminiszterként négy éve szerepel az országos nyilvánosságban, míg Laschet tartományi miniszterelnök volt, Baerbock pedig pártja társelnöke. A kampány előtt nagyobb részt nem voltak a reflektorfényben. Emellett őt egy évvel ezelőtt jelölte az SPD kancellárnak, míg két vetélytársáról csak néhány hónapja derült ki, hogy indulnak az ország első emberének pozíciójáért.

Nem fenékig tejfel

Ha Scholz nyer, az még nem jelenti azt, hogy kormányt is tud alakítani. Egyik gyengesége a pártja, amely hasonlóan az európai szociáldemokrata pártokhoz évek óta lejtőn van. A jelenlegi 20-25 százalékos közvélemény-kutatási adatok csak kicsit vannak a párt történelmi mélységű 2017-es eredménye felett. Igaz, a konzervatívok láthatóan nem tudják betölteni az a lyukat, amit Merkel hagy maga után. Az is igaz ugyanakkor, hogy az SPD félretette belső ellentéteit, és teljes mellszélességgel támogatja Scholzot, annak ellenére, hogy párt két éve tőle balra álló elnökpárost választott vezetőjének.


A koalíciós többséghez a közvélemény-kutatási adatok alapján három pártra lesz szükség. A Zöldek nyitottak az SPD-vel az együttműködésre, ám a liberális szabad demokraták (FDP) jelezték, hogy előnyben részesítenék a CDU/CSU párossal közös kormányzást. Scholzot egy idő óta noszogatják arra, hogy zárkózzon el attól, hogy egy általa vezetett koalíciónak tagja lehet az antikapitalista Baloldal párt. Ezt a televíziós vitában nem tette meg. Így akár egy tisztán baloldali pártkoalíció is Németország élére kerülhet, ahogy az a berlini önkormányzatban történt.