A német szövetségi egészségügyi minisztérium és a belügyminisztérium közös válságstábjának döntése szerint az egészségügyi maszkok, kesztyűk, járványvédelmi kezes-lábas ruházatok és egyéb védőfelszerelések exportja ezentúl csak rendkívüli engedéllyel, például összehangolt nemzetközi segélyakciók keretében lehetséges - idézi a döntést az MTI.

A válságstáb arról is döntött, hogy központi ellenőrzés alá vonják a kórházak, orvosi rendelők és szövetségi hatóságok ellátását ilyen eszközökkel.

A válságstáb a külföldön karanténba helyezett német állampolgároknak a helyi hatóságok utasításainak betartását javasolják. Ez azt is jelenti, hogy a karantén végéig, március 10-ig nem térhetnek haza a Spanyolországhoz tartozó atlanti-óceáni szigeten, Tenerifén a járvány miatt lezárt szálloda német vendégei.
Németországban a Robert Koch járványügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint eddig 240 fertőzést regisztráltak. A 16 tartomány közül 15-ben van legalább egy fertőzött, a kivétel az ország keleti részén fekvő Szász-Anhalt. A legtöbb fertőzést - 111 esetet - Észak-Rajna-Vesztfáliában jegyezték fel.

Az esetek száma nyolc napja, február 25-én kezdett növekedni, a járvány észak-olaszországi terjedésével párhuzamosan. A Kínában megjelent vírus németországi felbukkanásától, január végétől február 25-ig csupán 16 fertőzöttet találtak, közülük 14-et már gyógyultnak nyilvánítottak.

Az utóbbi nyolc alatt a járványügyi helyzet változásával a közhangulat is megváltozott. Az ország több részén tapasztalható az úgynevezett pánikvásárlás vagy felvásárlási láz - élelmiszerek és háztartási szerek felhalmozása - , leginkább a tartós élelmiszerek és a kézfertőtlenítő gél iránti kereslet ugrott meg. A gyógyszertárakban országszerte hiánycikk az egészségügyi maszk.

A hiány szokatlan üzleti megoldásokat eredményezett, így például a főváros, Berlin központjában, az Alexanderplatzon egy cipőáruház kirakatában plakátokon hirdetik, hogy rendkívüli akció keretében szájmaszkot árusítanak, amíg a készlet tart. Bűncselekmények is előfordulnak, országszerte több kórházból elloptak ismeretlenek kézfertőtlenítő szert adagoló palackokat.

A lakosság óvatosságát jelzi, hogy a forgalom csökkenéséről számolnak be a vendéglátók és az utazásszervezők szakmai érdekképviseletei. A járvány miatt egy sor nagyszabású rendezvényt is lemondtak vagy elhalasztottak, nem tartják meg például a Lipcsei Könyvvásárt, a német nyelvterület legnagyobb irodalmi közönségfesztiválját, amely március 12-én kezdődött volna, és áprilisról júliusra halasztották a hannoveri ipari vásárt, az ágazat legnagyobb nemzetközi szakkiállítását.