A német ágazati szakmai szervezetek és a szakszervezetek nagyobb támogatást követelnek a politikától Németország mint ipari helyszín számára - áll a német BDI és az IG Metall ipari szövetség szombati közleményében. Az iparnak egyszerre kell megbirkóznia a Covid-járvány és az ukrajnai háború következményeivel, ugyanakkor a klímasemleges és digitális termelési folyamatokra való átállással.

A "Szövetség az ipar jövőjéért" hat cselekvési területre tett javaslatokat, többek között az energiaellátásra, a szakemberhiányra és az állami beruházásokra. A szövetségben a BDI és az IG Metall mellett más gazdasági szövetségek és szakszervezetek, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége és a Szövetségi Gazdasági Minisztérium is részt vesz - írja az MTI.

Gyorsítani kell a jövőbe

A mostani válságban az a legfontosabb, hogy a jövő technológiáiba és a jövő piacaiba fektessünk be - mondta Jörg Hofmann, az IG Metall igazgatótanácsának elnöke. "Különösen sürgős a megújuló energiák gyorsított elterjesztése és a hidrogéngazdaság gyorsított felfuttatása."

A klímasemleges iparosodott ország megvalósítása érdekében a vállalatok az innovációt és a beruházásokat erősítő politikára vannak utalva - mondta el Siegfried Russwurm, a Német Iparszövetség (BDI) elnöke. Az energiaigényes német iparágaknak például lehetővé kell tenni, hogy a jövőben is versenyképes energiaárakat fizethessenek - olvasható a dpa rendelkezésére bocsátott dokumentumban.

Ezért "nagyobb sebességre kell kapcsolni az energiával kapcsolatos beruházási projektek tervezésében és jóváhagyásában". Emellett a politikának támogatnia kell a kulcsfontosságú technológiákat, például a mikroelektronikában. Infrastrukturális beruházásokra is szükség van ahhoz, hogy enyhíteni lehessen a folyók alacsony vízszintjének az ipar nyersanyagellátására gyakorolt hátrányos következményeit – mondta Siegfried Russwurm.

Bürokráciacsökkentés is segíthet a gázról leválásban

Emellett a szövetség gyorsabb tervezési és jóváhagyási eljárásokra is igényt tart. A jelentés szerint "a közigazgatási eljárások gyors és átfogó digitalizálására", valamint a hatóságoknál elegendő személyzetre van szükség. Sok vállalatnak bürokráciamentes engedélyezési eljárásokra lenne szüksége a gázról más energiaforrásra való átállás során.

A szövetség úgy látja, hogy a közlekedési átmenetben is szükség van intézkedésekre. Például az elektromos autók töltőinfrastruktúrájának bővítési sebességét ötszörösére kellene növelni. A szakképzett munkaerő hiánya elleni küzdelemben is jelentős beruházásokra van szükség a szakoktatásban. A szakmaorientációt minden iskolatípusban javítani kell annak érdekében, hogy több fiatalt vonzzanak a szakképzésbe.

Országos ügy, országos párbeszéd

A szövetség a következő hetekben országos párbeszéd-kezdeményezés keretében kívánja megvitatni a javaslatokat. Az egyeztetések eredményét november végén egy ipari konferencián mutatják be.