Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett jelentése szerint májusban az előző hónaphoz képest 1,5 százalékkal nőttek a termelői árak, ami a 2008. júliusi 2,0 százalék óta a legerősebb ütem. Elemzők 0,7 százalékot vártak az előző havi 0,8 százalékos emelkedés után.

Éves összehasonlításban 7,2 százalékkal nőttek a termelői árak májusban, ami a 2008 októberében mért 7,3 százalék óta a legnagyobb mérték. Elemzők 6,4 százalékos emelkedésre számítottak az áprilisi 5,2 százalékos növekedés után. Májusban különösen nagy mértékben emelkedett a félkész termékek és az energia ára. Az energiaárak tavaly májushoz képest 14,9 százalékkal, áprilishoz viszonyítva pedig 2,6 százalékkal kúsztak feljebb. A félkész termékek éves összevetésben 10,7 százalékkal, áprilishoz képest pedig 2,2 százalékkal drágultak.

Tavaly májushoz képest a másodlagos nyersanyagok ára 69,9 százalékkal, a fűrészelt és gyalult faanyagé 38,4 százalékkal, a fémeké pedig 23,1 százalékkal nőtt. A vas-, acél- és vasötvözet-alapanyagok 33,6 százalékkal, a színesfémek pedig 26,6 százalékkal drágultak. Az acélárak emelkedésében a nyersanyag-ellátási problémák és a vasérc 76,8 százalékos drágulása mellett valószínűleg az is szerepet játszik, hogy növekszik a bel- és a külföldi kereslet is.

A tartós fogyasztási cikkek 1,7 százalékkal drágultak éves szinten, áprilishoz képest pedig 0,1 százalékkal, míg a tőkejavak termelői ára 1,2, illetve 0,2 százalékkal nőtt.

A nem tartós fogyasztási cikkek termelői ára tavaly májushoz képest 0,5 százalékkal nőtt, áprilishoz képest azonban stagnált. Az élelmiszereknél éves szinten 0,3 százalékos emelkedést mértek, de ezen belül például az étolaj 39,8 százalékkal, a vaj 27,4 százalékkal, a cukor pedig 13,3 százalékkal drágult, míg a sertéshús ára 6,2 százalékkal, a hús- és baromfihústermékeké 8,1 százalékkal csökkent.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában. A Destatis módszertana szerint számolva májusban éves összevetésben 2,5 százalékkal, áprilishoz képest pedig 0,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Németországban. Az uniós összehasonlításra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) havi bázison 0,3 százalék, éves bázison 2,4 százalék volt májusban az áprilisi 0,5 és 2,1 százalék után.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságának inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank (ECB) monetáris politikájára. Az Európai Központi Bank elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

Az euróövezeti jegybankot egyelőre nem nyugtalanítja az infláció Európa szerte tapasztalt megugrása. Christine Lagarde, az ECB elnöke a kormányzótanács múlt heti ülése után megismételte, hogy álláspontjuk szerint az infláció emelkedése átmeneti jelenség.