Azok az éttermek, amelyek korábban McDonald's márkanév alatt működtek Kazahsztánban, hétfőn márka nélkül nyitottak ki újra – írja a RIA Novosztyi, orosz hírügynökség.

A kazahsztáni McDonald's január elején jelentette be, hogy a kazah LLP Food Solutions KZ által üzemeltetett gyorséttermek a továbbiakban nem működnek McDonald's márkanév alatt, de pár napra rá már belengették, hogy – akár márkajelzés nélkül is – folytatják a munkát. 

Az egyik étterem tetején, ahol korábban a McDonald's logója volt, most kazah és orosz nyelvű „Nyitva vagyunk” feliratokat helyeztek el.

Marha finom lesz

Az információs táblák alapján az étterem olyan ételeket kínál majd látogatóinak, mint a Биф тейсти (marha finom), a Чикен тейсти (csirke finom) vagy a Гранд чизбургер azaz Grand Cheeseburger.

A Food Solutions KZ LLP szerint az éttermeket fokozatosan nyitják újra, a kezdeti szakaszban ötöt Almatiban. Sajtóközlemény szerint a társaság hamarosan teljes körű tájékoztatást ad a frissített étlapról, a többi étterem újranyitási ütemtervéről és majd az új névről.

A kazahsztáni McDonald's (Food Solutions KZ LLP) a helyi ellátási nehézségek miatt november közepén függesztette fel a tevékenységét. A kazahsztáni McDonald's franchise egyébként egy ismert kazah üzletember, Kairat Boranbajev tulajdonában volt, aki 590 millió dolláros vagyonával a Forbes Kazakhstan magazin szerint 2021-ben a 14. helyet foglalta el az ország leggazdagabb üzletembereinek rangsorában.

Nem egyedi az „ellátási nehézség”

A McDonald’s Oroszországból már tavaly kivonult, a lánc nem sokkal azután zárta be orosz éttermeit, hogy Vlagyimir Putyin tavaly februárban háborút indított Ukrajna ellen. Az oroszországi gyorséttermeket a korábban a széniparból meggazdagodó orosz vállalkozó, Alekszandr Govor vásárolta meg, aki júniusban mutatta be a Vkuszno i tocska márkát. Az üzletember az ország körülbelül 850 Mekijét vette meg, az új láncot ezer egységre bővítené.

Belaruszban tavaly novemberben távolították el a McDonald's logókat. A Vkuszno i tocska (magyar jelentése: „Finom és ennyi”) azóta az utóbbi hónapokban itt is gyors ütemben terjeszkedett. 

Jöhet a kamu-Meki Kazahsztánba is?

A múlt héten írta meg a Reuters, hogy Kazahsztánban is kérelmezte védjegyének bejegyzését a McDonald’s oroszországi utódja. Nem lenne tehát túl meglepő, ha előbb-utóbb a logójuk is felkerülne a most még névtelen gyorséttermekre.