"Ez tehát nem meglepetés és nem szabad túlértékelni" - fogalmazott Ewald Nowotny állásfoglalásában. Rámutatott, hogy hét német pénzintézetet ugyancsak leminősítettek a közelmúltban.

Nowotny óvott az osztrák bankok közép- és kelet-európai kitettségének általánosító megítélésétől. "Túlnyomórészt stabil piacokon tevékenykednek bankjaink" - jelentette ki.

Rámutatott, hogy a bankfelügyelettel közösen az OeNB intézkedéseket hozott az osztrák bankok közép- és kelet-európai kockázatainak korlátozására.

A Moody's Investors Service leminősítette szerdán a három legnagyobb osztrák bankcsoportot, elsősorban a közép-kelet-európai működési környezettel és az euróövezeti válsággal indokolva a lépést.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja a Raiffeisen Bank International (RBI) és az UniCredit Bank Austria (UBA) adósság- és betéti besorolásait egy fokozattal, az Erste Group Bank AG (Erste) hasonló osztályzatait két fokozattal rontotta.

A Moody's szerint a három nagy ausztriai bankcsoport visszaminősítése általánosságban is tükrözi sebezhetőségüket a fő közép-kelet-európai, illetve FÁK-térségbeli piacaik némelyikére jellemző kedvezőtlen működési kondícióktól, illetve a folytatódó euróövezeti adósságválságból eredő további sokkok növekvő kockázatától.

A hitelminősítő kiemeli azt a véleményét is, hogy bár az osztrák bankok javították tőke- és tartalékpozícióikat, veszteségelviselő kapacitásuk valamely kedvezőtlen forgatókönyv bekövetkezte esetén azonban elmarad sok már európai bankcsoportétól.

A cég az utóbbi időben tömegesen minősíti le az euróövezeti bankokat. A múlt hónap közepén például egyszerre huszonhat olasz bankot minősített le, egyebek mellett az egyre rosszabb működési kondíciókra és az ismét recessziós olasz gazdasági környezetre hivatkozva. Három nappal később tizenhat spanyol bank osztályzatait rontotta le, a spanyol gazdaság gyengeségével, az egyre romló pénzügyi helyzettel, a mind több behajthatatlan hitellel indokolva a lépést.

QP | Quality Placement