A jelenlegi nyugdíjrendszer 8-10 év múlva teljesen összeomolna, ezért alapjaiban újra kell gondolni - idézte a Maszol Dan Barnát a román kormány miniszterelnök-helyettesét. Nem lehet a végsőkig halasztani a nyugdíjrendszer reformjáról szóló vitát, mert Barna szerint teljesen világos, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer nem működhet tovább ebben a formában.

Akkor válik működésképtelenné a jelenlegi rendszer, amikor nyugdíjba fog vonulni az úgynevezett dekrétumgyermekek népes nemzedéke, és mindeközben az aktív munkavállalók száma jelentősen csökken. Nicolae Ceausescu kommunista diktátor hírhedt 770-es dekrétuma a hatvanas évek végén betiltotta a mesterséges terhesség-megszakítást. Emiatt robbanásszerűen megnőtt a születések száma Romániában. 1967-ben például megduplázódott az újszülöttek száma 1966-hoz képest, és ez a hullám a nyolcvanas évekig kitartott.

Nem született még semmiféle döntés a nyugdíjkorhatár esetleges növeléséről, de zajlanak a tárgyalások, és hamarosan előállunk egy javaslattal - magyarázta Barna, aki szerint a kormány az országos helyreállítási tervben is kötelezettséget vállalt egy új nyugdíjtörvény elfogadására. Idén nem emelik sem a nyugdíjakat, sem a közalkalmazotti béreket, a várakozásokat felülmúló gazdasági növekedés azonban megfelelő "költségvetési mozgásteret biztosít" a következő időszakra