Az olasz statisztikai hivatal (ISTAT) szerint a december végével záródott három hónapban a GDP az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal esett vissza, ami 2013 első negyedéve óta a leggyengébb adat. Éves összevetésben 0,1 százalékkal nőtt az olasz gazdaság teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben, míg az elemzők nagyobb, 0,3 százalékos emelkedést vártak.

A 2019-es év egészében 0,3 százalékkal, 2014 óta a legkisebb ütemben nőtt az olasz gazdaság. Egy évvel korábban, 2018-ban 0,8 százalékkal, 2017-ben pedig még 1,5 százalékkal bővült az olasz GDP.

Az olasz statisztikai hivatal adatai szerint a tavalyi negyedik negyedévben a lakossági kiadások 0,2 százalékkal csökkentek negyedéves összevetésben, a kormányzati kiadások 0,1 százalékkal, a beruházások pedig szintén 0,1 százalékkal mérséklődtek.

Az import a negyedévben 1,7 százalékkal zsugorodott, az export viszont 0,3 százalékkal nőtt.

Az olasz kormány a legutóbbi előrejelzésében arra számított, hogy idén 0,6 százalékkal nő majd a gazdaság. Ez a becslés azonban még azelőtt készült, hogy az ország északi, legfontosabb ipari vidékén a gazdasági aktivitást jelentősen visszavetette a koronavírus-járvány.