Olaszország ipari termelése havi szinten szezonális kiigazítással 0,7 százalékkal esett vissza januárban a decemberi 1,2 százalékos emelkedést követően, az elemzői várakozások átlagában 0,1 százalékos havi szintű visszaesés szerepelt – derült ki  az olasz statisztikai hivatal, az Istat adataiból.

A tőkejavak termelése januárban 2 százalékkal csökkent az előző havi 3,3 százalékos növekedés után, míg a köztes termékek gyártása ismét 0,6 százalékkal esett. Zsugorodást mutatott a gyógyszergyártás (mínusz 6,1 százalék), a gép- és berendezésgyártás (mínusz 4,7 százalék), a szállítóeszköz-gyártás (mínusz 3,3 százalék), valamint a textilgyártás (mínusz 2,7 százalék).

Az olasz ipari termelés éves szinten naptári kiigazítással 1,4 százalékkal bővült januárban az előző havi 0,9 százalékos visszaesés után, zsinórban négy hónap csökkenést követően. Elemzők előzetesen jobb adatra, 2,9 százalékos növekedésre számítottak januárra.

A munkaerőpiac januárban tovább erősödött. Az olaszországi foglalkoztatottak száma mostanra meghaladta a járvány előtti szintet, míg az önfoglalkoztatók száma továbbra is a 2019-es átlagos értékek alatt marad.

Februárban az előzetes becslés szerint a fogyasztói infláció tovább lassult.

A harmonizált fogyasztói árindex (HICP) Olaszország és az euróövezet közötti különbözete, bár továbbra is pozitív maradt, tovább szűkült. A fogyasztói bizalom februárban ismét javult, míg az üzleti bizalom, miután három egymást követő hónapban emelkedett, most stabilizálódott.