Matteo Salvini még hivatalban lévő belügyminiszter hatalmas öngólt lőtt azzal, hogy felrobbantotta Giuseppe Conte miniszterelnök kormányát, s előrehozott választásokért szállt síkra - írja a Népszava. Egyrészt saját pártját is megosztotta agresszív fellépése, másrészt a közvélemény-kutatások is azt mutatják: a választók átláttak a szitán, s a lemondását kedden bejelentő Conténak adtak igazat, aki szerint a jobboldali radikális Liga elnöke önös érdekekből döntött az előrehozott választás kiírása mellett.

A Tecne ügynökség felmérése szerint a Liga 31,3 százalékon áll (az európai parlamenti választásokon szerzett 34,3 százalékhoz képest), a GpF pedig 31,2 százalékon mérte. Különösen az előbbi kutatása figyelemreméltó, a Tecne ugyanis július óta 37 százalék felett látta a jobboldali radikális politikai erőt, utoljára csak május elején állt 31 százalékon. Ez azt is jelenti, hogy a Liga messze nem tudna abszolút többségre szert tenni a szélsőjobboldali Olasz Testvériséggel (FdI) egy esetleges idő előtti voksolás után.

QP | Quality Placement

Az is figyelemreméltó, hogy a Tecne szerint a Liga már csak 6,7 százalékkal előzi meg a balközép Demokrata Pártot (amelynek támogatottsága a három hónappal ezelőtti 22,7 százalékról 24,6-ra emelkedett), de a GpF esetében is csak 7,7 százalékos a különbség. Az M5S támogatottsága 17,1 százalékról 20,8-ra nőtt.

Ezt benézte?

Sergio Mattarella elnök eddigi konzultációiból pedig az is látszik, hogy minimális az esély az előrehozott választások kiírására. Az elnök keddig adott időt a pártoknak arra, hogy új parlamenti többséget hozzanak létre, s megállapodjanak egy következő koalícióról.

Bár Salvini volt az, aki augusztus 8-án felrobbantotta a koalíciót Luigi Di Maio pártjával (M5S) most már ismét ott tart, hogy nem zárta ki az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) való újbóli összefogást, amivel óhatatlanul is beismerte: kezdeményezése kudarcba fulladt.

Új koalíció lesz?

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője és Nicola Zingaretti, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára péntek este találkozott egymással, miután a két párt tárgyalásokat kezdett egy esetleges közös kormány megalakításáról - írja az MTI.

Az M5S forrásai szerint Luigi Di Maio azt szorgalmazta, hogy az esetleges közös kormány miniszterelnöke a kedden lemondott Giuseppe Conte legyen, vagyis az M5S és a PD egy második Conte-kormányt hozzon létre. Giuseppe Conte nevét javasolta órákkal korábban Beppe Grillo, az M5S egykori alapítója is. Blogbejegyzésében kiváló politikusnak minősítette Giuseppe Contét, akit - Grillo szavaival - nem lehet "matricaként" eltávolítani.

PD-információk szerint Nicola Zingaretti ezzel szemben váltást sürgetett, politikai fordulatot az eddigi kormányzáshoz képest.

Több órás egyeztetések

Az M5S és a PD vezetője egy római magánlakásban találkozott és több mint egy órát tárgyalt. Ezt megelőzően a két párt delegációi egyeztettek egymással két órán át a római képviselőházban.

A PD-küldöttséget vezető Andrea Orlando, a balközép párt főtitkárhelyettese a megbeszélés után úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy "nincsenek leküzdhetetlen akadályok" a két politikai erő közti megállapodás útján. Az egyeztetések első fordulóján a szociális intézkedéseket érintették, valamint a környezeti politikát. A beszámolók szerint a következő találkozó témája a költségvetés lesz.

Az M5S képviselőházi frakcióvezetője, Francesco D'Uva szintén konstruktívnak nevezte az első hivatalos találkozót. Megjegyezte, hogy az M5S garanciákat vár a PD-től az olasz parlament létszámcsökkentésének elfogadására. Francesco D'Uva kijelentette, hogy ha a két párt kormányalakítása kudarcot vall, előre hozott választások lesznek Olaszországban. D'Uva hangoztatta, hogy az M5S semmilyen más politikai erővel nem folytat egyeztetést, tehát továbbra sincsen közeledés a párt és a Liga között.

Törésvonalak is keletkezhetnek

A két eddigi legnagyobb politikai ellenfélnek számító olasz erő közeledése belső töréshez is vezethet mindkét pártban: a populista M5S "rendszerellenes" szárnya a PD-vel való egyezkedés helyett új választásokat szorgalmaz. A PD-nek a korábbi főtitkár, Matteo Renzi vezette szárnya kezdeményezte az M5S-szel való házasságot, a pártelnök és volt kormányfő, Paolo Gentiloni azonban szigorú feltételekhez, a többi közt az M5S-Liga kormány migrációs intézkedéseinek eltörléséhez köti a folyamatot.

Szerdán eldől, lesz-e előre hozott választás

Sergio Mattarella olasz államfő kedden fogadja ismét a parlamenti pártok küldöttségeit: az M5S-PD párostól kormányprogramot és miniszterelnök-jelölti nevet vár, a többi pártnak pedig arról kell nyilatkoznia, hogy támogatják-e vagy sem ezt az esetleges kormánytöbbséget. Az Il Messaggero olasz napilap várakozása szerint az államfő szerdán jelentheti be, hogy megvan-e a kormánytöbbség vagy előre hozott választások lesznek.

Az Il Giornale jobbközép napilap kommentárja szerint az M5S és a PD mindenben "fejet hajt" most egymásnak, hogy elkerüljék az urnás megmérettetést, amelyben a Liga "megsemmisíthetné" őket.

Massimo Cacciari baloldali filozófus-politikus úgy látja, kizárólag egy "rendkívül jól működő" közös kormány erősítheti meg az M5S-t és a PD-t, amelyek máskülönben ismét el fogják veszíteni a közelgő helyhatósági választásokat, és egyenesen előre hozott voksolásokhoz vezetik az országot. Rendkívül jó M5S-PD kormányzás pedig nehezen elképzelhető - mondta Massimo Cacciari.