Olaszország új kormánya kiterjeszti az adriai gázfúrási koncessziókat - közölte pénteken Giorgia Meloni miniszterelnök. Róma évi 6 milliárd köbméterre megduplázza a kitermelést, és csökkentse a cégek számára az energiaárakat.

Az intézkedés egy kormányrendelet módosításának formájában fog megvalósulni, amelyet a parlament a következő napokban hagy jóvá. A tervezet 10 évre szóló koncessziókat irányoz elő az Adriai-tenger olasz partoktól 10 és 20 kilométerre lévő sávban, amelyekből akár 15 milliárd köbméter földgáz kitermelésére is sor kerülhet - mondta Gilberto Pichetto Fratin energiaügyi miniszter egy sajtótájékoztatón Meloni mellett.

A Reuters által látott tervezet a kitermelés határát 10 milliárd köbméterben határozta meg 15 éves időtartamra. Róma tervei szerint az új nemzeti kitermelésből származó gázt megawattóránként 50-100 euró közötti áron adnák el az olasz nagy energiafelhasználó cégeknek, ami az európai gázpiaci árakhoz képest kedvezményt jelent.

Olaszország azon dolgozik, hogy új földgáz-szállítmányokat találjon az Oroszországból származó import helyett, amely tavaly, Moszkva ukrajnai inváziója előtt a teljes fogyasztás mintegy 38 százalékát tette ki. A hazai termelés tervezett növelése csak kis részét fogja fedezni Olaszország szükségleteinek, jelentősebb tételt fedeznek majd az igényekből az Algériával, Norvégiával, Kongóval és Azerbajdzsánnal nemrég aláírt importmegállapodások.

Tíz európai állam pénteken megállapodott abban, hogy idén meghatározzák, hogyan fogják korlátozni a tengerentúli fosszilis tüzelőanyag-projektekhez nyújtott exporthiteleket, de Olaszország ellenkezését követően elvetették az ilyen támogatás kifejezett megszüntetésére irányuló kötelezettségvállalás tervezetét.