Az elektromos rollerek gyakorlatilag mindenhol konfliktust szülnek, ahol megjelennek hiszen praktikusságuk miatt tömegek tértek át a használatukra, amire a szabályozók nem készültek fel. Erre példa a kissé kaotikus norvég szabályozás, de Magyarországon is igyekeznek rendet tenni ezen a piacon.

Nincs ez másként Olaszországban sem, ahol a parlament a helyi KRESZ módosításán dolgozik - olvasható a portálon.

A robogókkal kapcsolatos gondok ismertek: a járvány miatt az emberek tömegével kezdték el azokat használni, megjelentek a megosztó szolgáltatások, sokan a járdán száguldoznak, veszélyeztetve a gyalogosokat, az éppen használaton kívüli eszközök meg szanaszét hevernek.

Az olasz parlament most olyan javaslaton dolgozik, amelynek része, hogy csak bizonyos zónákban lehessen velük parkolni, de lehetnek olyan városrészek, ahová egyáltalán nem lehet majd velük behajtani. Emellett kötelezővé tehetik a bukósisak használatát is.

Drága mulatság lehet a vezetés közbeni telefonálás

Egyes parlamenti képviselők azt javasolják, hogy jelentősen emelkedjenek a vezetés közbeni telefon- és tablethasználat miatt kiszabható büntetési tételek. Jelenleg 167 és 661 euró közötti bírságokat szabhatnak ki, ez 422 és 1697 eurós intervallumra emelkedne, ha pedig valakit két éven belül ismét rajtakapnak, akkor 644 és 2588 euró közötti bírságot fizethet be. Emellett a jogosítványuktól is elbúcsúzhatnak az elkövetők egy hét és két hónap közötti intervallumban, de ismételt elkövetés esetén ez nőhet.

Vezetés az elméleti vizsga után?

A tervek szerint bizonyos feltételekkel azok is volán mögé ülhetnének, akik még csak az elméleti vezetői vizsgát tették le, a gyakorlatit még nem.

Dohányzás az autóban

A tervezet egyik legvitatottabb része, hogy betilthatják a dohányzást az autóban. Jelenleg csak akkor nem szabad rágyújtani, ha az autóban kiskorú, vagy várandós személy ül. Ha valaki mégis dohányzik, akkor 50 és 500 euró közötti bírsággal nézhet szembe.

Ha Olaszország szigorít, akkor az első európai ország lehet, amely teljesen betiltja a dohányzást az autóban. Az ország felnőtt lakosságának 23 százaléka dohányzik a WHO szerint, amely magasabb mint az uniós átlag.