A szerbiai vizsgálatok szerint a delta koronavírus-változat okozta fertőzésben az oltottak is megbetegszenek, azonban, ahogyan az oltottak és oltatlanok között óriási a különbség a kórházba, és az intenzív osztályra kerülők számát illetően - vette át a helyi Blic sajtóorgánum hírét a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A legújabb vizsgálatban 145 ezer esetet figyeltek meg, ez a szám messze meghaladja a reprezentativitás mércéjét, így az eredmények mérvadónak tekinthetők Szerbia egészére vonatkozóan. A kutatás során megállapították, hogy a vizsgált időszakban az újonnan fertőzöttek 33,2 százaléka volt oltott, míg 66,8 százalékuk nem vett fel védőoltást.

A kutatás arra is kitért, hogy az egyes oltások hogyan reagáltak a vírus új verziójára. A Pfizer bizonyul továbbra is a legnagyobb védelmet nyújtó védőoltásnak. Legtöbben a kínai Sinopharm védőoltást kapók közül betegedtek meg, de fontos, hogy ezt az oltást vették fel legtöbben Szerbiában. Számszerűsítve, a Pfizert felvevők 6,8 százaléka, az AstraZenecát kapók 8,3 százaléka, a Szputnyik V-vel oltottak 13,6 százaléka, illetve a Sinopharm oltását kapók 71,4 százaléka fertőződött meg a delta törzzsel.

Míg az oltatlan betegek 75,2 százaléka került kórházi kezelésre, addig az az oltottaknál ez az arány 24,8 százalék volt. Még szembetűnőbb az arány az intenzív osztályra, és a lélegeztetőgépre kerülők esetében: ez esetben két oltott személyre 33 oltatlan jut. Az oltott és kórházba került páciensek között az AstraZenecát felvevők aránya a legalacsonyabb.