Két éven belül a negyedik választáson invitálják az urnák elé az izraelieket, akik valójában újra egy népszavazáson vesznek részt arról, hogy akarják-e továbbra is Benjamin Netanjahut, az ország legnagyobb jobbközép pártja, a Likud vezetőjét az ország élén látni vagy sem - írja az AP. Netanjahu, aki 12 éve Izrael miniszterelnöke abban bízik, hogy a szélsebes oltási kampány, amivel az ország túlnyomó része néhány hónap alatt megkapta a védettséget a koronavírus-fertőzés ellen, illetve az arab világban elért diplomáciai sikerei, amelyek nyugodtabbá tehetik az izraeliek életét kellő felhajtóerőt szolgáltatnak a hatalmon maradásához.

Kihívói arról beszélnek, hogy az elmúlt egy évben koránt sem volt olyan sikeres a kormány válságkezelése, mint az utóbbi hónapokban, felhívják a figyelmet arra, hogy a társadalmat megosztó, ultranacionalista politikai szövetségesekre támaszkodik, továbbá, hogy korrupciós eljárás folyik ellene a bíróságon. Politikai ellenfelei szerint a kormányfő reménytelen hazudozó és ő a felelős a közélet két éve tartó bénultságáért, mivel politikai túlélését a nemzet érdekei elé helyezte.

Működik-e a mágia - ismét?

Mindez a bírálat azonban kevés lehet, ha Netanjahu bizonyítani tudja, hogy nem hiába alakult ki róla az a kép, miszerint politikai varázsló, mesteri manipulátor, aki bármilyen válságot képes túlélni. Egy újabb csoda esetén akár olyan lehet a következő parlament összetétele, hogy a képviselők többsége immunitást ad neki az ellene folyó eljárásban, és befagyasztják a tárgyalását.

A közvélemény-kutatások rendkívül szoros eredményt jósolnak a Netanjahut támogató és elutasító pártcsoportok között. Ennek eredményeként továbbra is fennmaradhat a politikai patthelyzet és ha nem sikerül kormányt alakítani, akkor akár jöhet az ötödik rendkívüli választás. A bonyolult választási rendszernek köszönhetően Netanjahu egy kicsit jobban áll. Várhatóan a Likud kapja majd a legtöbb szavazatot, de nem lesz meg a 61 fős abszolút többsége a 120 fős parlamentben. Ennek ellenére a legnagyobb parlamenti párt bázisára építve könnyebben hozható össze egy kormányzóképest pártkoalíció, mint egy kisebbére.

Oltási kampány

Netanjahu lényegében mindent arra tett fel, hogy Izraelben kimagaslóan sikeres legyen az oltási kampány. Személyesen lobbizott meglehetősen agresszíven a Pfizer és a Moderna vezetőségénél tavaly decemberben, hogy elég vakcinát biztosítson a 9,3 milliós ország lakóinak gyors beoltására. Ennek eredményeként három hónap alatt a lakosság négyötöde kapta meg a vakcinát. A fertőzések csökkennek, újranyitnak az iskolák, a vendéglők, a múzeumok, a legnagyobb repülőtér - éppen a választás előtt. Az emberek úgy érezhetik, hogy az életük egy év kínlódás után visszatér a normális kerékvágásba.

Ez lehet az oka annak, hogy a közvélemény-kutatások szerint a választók többsége le akarja ugyan váltani Netanjahut, de nincs ötlete arra, ki ülhetne be helyette a miniszterelnöki székbe. Amikor az emberek behúzzák az X-et egy párt neve mellé a szavazás napján, akkor a legfontosabb kérdés, amit feltesznek maguknak az, ki lesz a kormányfő, ha az a párt győz, amelyre szavaztak - mondja Yohanan Plesner politológus professzor. Ez Netanjahu kezére játszik, mert nem világos ki az igazi kihívója.

A mérleg nyelve

A közvélemény-kutatások szerint a szavazók 15 százaléka még nem döntötte el, hova teszi az X-et. A választás eredménye rajtuk múlhat vagy azon, hogy elmennek-e szavazni vagy sem. Várakozások szerint a részvétel magas, 70 százalék fölötti lesz. A betegek, illetve karanténban lévők bevonása érdekében mobil urnák segítségével, illetve elszigetelt szavazófülkékben is lehet majd szavazni. Netanjahu nacionalista szavazóbázisa elszántabb, mint az ellenfeleit támogató nagyvárosi, szabadelvű választói csoport, ami megint csak a miniszterelnök újraválasztási esélyeit javítja.

A parlamentbe jutáshoz a szavazatok legalább 3,25 százalékát kell megszerezniük a pártoknak, ezért négy képviselőt ültethetnek be a törvényhozásba. A sok párt jelenléte miatt egyikük vagy másikuk lehet a királycsináló, amelynek támogatása eldönti, melyik blokk alakíthat kormányt. Ezek közül talán a legérdekesebb a Naftali Bennett vezette Yemina, amely a Likudhoz hasonlóan elkötelezett nacionalista ideológiát követ, ám a két pártvezér viszonya mindig feszült volt. Bennett volt művelődési és védelmi miniszter is Netanjahu kormányaiban, így valószínűbb, hogy ismét mellé áll, ám átmenet a túlsó térfélre, ha a Netanjahu bukását akarók felkínálják neki a miniszterelnöki széket.

Végül van egy külső tényező, ami megnehezíti a regnáló kormányfő dolgát, nevezetesen az amerikai hatalomváltás. Korábbi kampányaiban elárasztották az utcákat azok a plakátok, amelyeken az arab-izraeli konfliktusban határozottan az utóbbi fél mellé álló Donald Trump elnökkel volt látható. Az új elnök, Joe Biden jelezte, hogy kormánya keresni fogja a kapcsolatot a palesztinokkal is, ami megnehezíti az izraeli diplomácia dolgát.