Bár a hosszú távú előrejelzések igen bizonytalanok az ECMWF szerint az ilyenkor megszokottnál melegebb idő várható és országos, tartós csapadék sem valószínű.

A előrejelzett hőmérséklet és csapadék anomália térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, illetve szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

Mi várható szerda estig?

A Dunántúlon túlnyomóan napos, gyengén gomolyfelhős, csapadékmentes idő ígérkezik kedden és  szerdán is. A Dunától keletre azonban ma délutánig még felhősebb lesz az ég, csak estétől csökken majd jelentősen a felhőzet - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Szerdán a több-kevesebb napsütés mellett a keleti megyékben erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, de futó zápor kedden és szerdán is csak kevés helyen fordulhat elő, elsősorban az északkeleti megyékben. Ma az északi szelet még élénk, olykor erős széllökések kísérik, estétől azonban már jellemzően mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán a Dunántúlon 30 és 33, keletebbre 25 és 29 fok között valószínű.

Hőség Nyugat-Európában

Mindeközben Nyugat-Európában hőség tombol, Spanyolországban, Portugáliában és Dél-Franciaországban is 40-42 fokos csúcshőmérsékletet mérnek - írja a Severe Weather.

Nagy-Britanniában sem néznek könnyű napok elé, jóval az átlag feletti hőmérsékletre lehet számítani a következő napokban. Csütörtökön 32-35 fokra is számítani lehet majd.