A Brit népszavazás ügyében semmilyen tisztázatlan ügyet nem látok, az alapszerződés erre a helyzetre világos eligazítást ad - mondta a miniszterelnök Brüsszelben a magyar csúcs előtt. Két dolgot kell tudni: egészen addig, amíg nincs a kilépésről szóló szerződésmódosítás, ami kilépés után lehetséges, addig a jogi helyzet az, ami most is, mondta a miniszterelnök, aki szerint nincs egyetlen olyan kérdés sem, ami jogilag nem lenne tisztázott.

A magyar érdeket világosnak látja Orbán, a jogi helyzetet pedig rendezettnek. A miniszterelnök szerint akkor kell majd a Nagy-Britanniában élő magyar diákok és munkavállalók élnek érdekeiket megvédeni, amikor a brit kilépésről szóló a tárgyalások megkezdődnek.

Orbán szerint David Cameron brit miniszterelnök a csúcstalálkozón tájékoztatást ad a népszavazás tényéről, de az uniós vezetőket a brit parlament a brit kormány döntése után tájékoztatja majd annak eredményéről hivatalosan.

Itt semmi rendkívüli dolog nem fog történni. A helyzet súlyos, kétségkívül válságos helyzetben vagyunk, de jogilag ennek a válságos helyzetnek minden részletkérdése rendezett - jelentette ki a miniszterelnök.

A kormányfő szerint fontos kérdés az, hogy "mi, európaiak, akik benne vagyunk, és benne akarunk maradni az Európai Unióban, milyen tanulságot vonunk le abból, ami történt."

Számára a legnyilvánvalóbb tanulság az, hogy a népszavazást eldöntő téma a migráció kérdése volt. "Ha az Európai Unió nem tudja megoldani a migrációs helyzetet, akkor az ilyen kihívások meg fognak növekedni".

Azért vetik fel egyre több helyen a népszavazás lehetőségét, mert azt látják, hogy az Európai Unió nem tudja kezelni a migráció okozta helyzetet. Orbán úgy látja, hogy azokat az államokat, amelyek saját erőből cselekszenek, az unió nem elismeri és támogatja, hanem bírálja. Ez rossz politika - szögezte le a miniszterelnök. A célját világosan meghatározó, egységes migrációs politikára van szükség.

Magyarország célja az, hogy megállítsa a migrációt, amíg másoknak az, hogy beengedjék a migránsokat és utána szétosszák őket. Ezért van szükség arra, hogy a magyar álláspont minél erősebben és érthetőbben jelenjen meg a tárgyalásokon. Erről szól majd a magyar népszavazás is - tette hozzá a miniszterelnök.

V4

Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcsot megelőzően a visegrádi országok (V4) miniszterelnökeivel egyeztetett - tájékoztatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-t.  A sajtófőnök szerint a visegrádi országok közös nyilatkozatot fogadtak el, ami jelzi, hogy a V4-eknek az Európai Unió mostani válságos időszakában is közösek az érdekeik, és ezeket a leghatározottabban képviselik majd a tárgyalások során.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a V4 egyeztetés után az MTI-nek azt mondta: a magyar kormány álláspontja szerint a kialakult válság legfőbb oka, hogy az Európai Unió képtelen kezelni a migrációs helyzetet. Kényszerbetelepítést és kötelező kvótát javasol a határok védelme helyett. "Mi ragaszkodunk ahhoz, hogy csak a magyarok dönthetnek arról, kivel szeretnének együtt élni. Ezért van szükség az őszi népszavazásra" - hangsúlyozta az államtitkár.