Az amerikai lap cikkét az Index szemlézte és ismertette, hogy miért nem szerepelnek a rangsorban az olyan abszolút monarchiák, mint Katar, Brunei, Szaúd-Arábia, Bahrein, Kuvait vagy az Egyesült Arab Emírségek. Ezeknél ugyanis vagy nincsenek nyilvános adatok az uralkodók fizetéséről, vagy azokat erősen kozmetikázzák.

A húsz fős lista alsó tíz helyezettje több szempontból egész kiegyenlített. A 20. helyezett Édouard Philippe, francia miniszterelnök éves fizetése 220,5 ezer dollár (ez közel 63 millió forintnak felel meg), Franciaország GDP-je pedig 40,1 ezer dollár per fő. Arányaiban hasonló a 12. helyezett Justin Trudeau fizetése és országa gazdasági ereje között: a kanadai kormányfő 267 ezer dollárt vihet haza egy évben, Kanada GDP-je pedig 44,1 ezer - ismerteti a portál.

Négyszer többet keres a GDP/fő szintnél Dél-Afrika (11. helyezett) és Guatemala elnöke (19.) is. Bőven 200 ezer dollár felett van a bevételük egy évben. Az első tízbe befért a 9. helyen Sebastian Kurz osztrák kancellár a maga 328,5 ezer dolláros fizetésével. A 6. Angela Merkel német kancellár pedig 369,7 ezer dollárt kap fizetésként évente. Ausztria egy főre eső GDP-je 45,5 ezer dollár, Németországé pedig 46,7 ezer. Donald Trump csak a negyedik helyre fért fel a maga évi 400 ezer dolláros elnöki fizetésével.

Az első háromban ott van Svájc elnöke, Ueli Maurer, aki 483 ezer dollárt szerez politikusi munkájából évente. A 2. pedig Carrie Lam, aki hivatalos megnevezése szerint Hongkong vezérigazgatója a maga 568400 ezer dolláros évi bevétellel. Az első pedig Lee Hsien Loong szingapúri miniszterelnök: 1,6 millió dollárt keres, miközben országának egy főre eső nemzeti összeterméke 86,8 ezer dollár.

A lap nem foglalkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, de a Parlament honlapján megjelent adatok alapján csak kormányfőként kap fizetést, valamint felveszi képviselői illetményét is. Így havi keresete csak alulról közelíti az 1,75 millió forintot adózás előtt. Éves szinten ez 73600 dollárnak felel meg, miközben az ország egy főre eső GDP-je (2017-es adatok szerint) 15 531 dollár volt.