Orbán Viktor magyar miniszterelnök örül, hiszen az Európai Parlament a kezére játszott azzal a határozatával, amelyben kezdeményezte az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárás elindítását Magyarország ellen - idézi a portfolio.hu Peter Attard Montaltót, a Nomura feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőjét.

Az ismert szakember tájékoztatja olvasóit arról, hogy Magyarországon a kormány Brüsszel-ellenes propagandát folytat és ennek felerősítéséhez kapóra jönnek az onnan induló politikai támadások. Moltanto azt a tényt sem hagyja figyelmen kívül, hogy a visegrádi országok és Nagy-Britannia úgyis megvétózná a Magyarország (vagy Lengyelország) elleni kemény szankciókat.

Ezért a brüsszeli folyamatok csak nagy zajt csapnak, de semmi következményük, amit a bölcs piaci szereplők kiválóan levettek, hiszen a Magyarországgal szembeni kezdeményezést nem reagálták túl. Montalto szerint a 2018-as választásokat jó eséllyel újra a Fidesz nyerheti meg.

Nagyon nyomni fogják

A szakértő megkockáztatja azt a vakmerő kijelentést, miszerint Orbán újra kétharmadot akar szerezni a 2018-as parlamenti választásokon, ám a belpolitikai botrányok miatt - az időközi választások eredményei alapján - ehhez még hiányzik egy rakás szavazó. Megjegyzi azt is, hogy a kétharmadot viszonylag alacsony szavazatszámmal is el lehet érni a torz magyarországi választási rendszerben.

Végső soron a 7. cikkellyel kapcsolatos ügyet is kihasználva erősíteni fogják az EU-ellenes kampányt a következő egy évben. Ugyanakkor a fő cél az izgatottság fenntartása, nem a megnyerhetetlen nemzetközi csaták lefolytatása, ezért Montalto szerint például a CEU-t végül nem fogják bezárni. A választási sikert szolgálhatja, hogy a büdzsében van pénz még egy kis osztogatásra.