Hosszú magyarországi riportban számol be Orbán Viktor futballszenvedélyéről és az ezzel szorosan összefüggő sportfejlesztésekről a brit Guardian két újságírója, David Goldblatt és Daniel Nolan. A beszámoló a felcsúti Pancho Aréna aprólékos bemutatásával kezdődik, majd a cikkírók felidézik Magyarország miniszterelnökének politikai karrierjét.

Így vezetik el az olvasót a Puskás Akadémia 2007. április 1-jei (Puskás Ferenc 80. születésnapja) megalapításához mindössze 500 euróval (akkori árfolyamon 130 ezer forint). Ezzel egyidejűleg az akkori ellenzéki politikus felesége, édesapja és Mészáros Lőrinc elkezdtek földeket vásárolni a klub körül. Három év múlva a Fidesz kétharmados győzelmet aratott az országgyűlési választásokon, amelyet Orbán Viktor a szavazófülkékben lezajlott forradalomként interpretált.

A nagy ugrás

A cikk ezután egy ugrással a stadionprogramnál folytatódik. Nem Felcsút volt az egyetlen nyertese az miniszterelnökhöz köthető focistadion-építési boomnak - tudatják a magyar ügyekben tájékozatlan brit olvasókkal. A Guardian újságírói felkeresték az MTK új létesítményét, amelyet vendéglátójuk, Deutsch Tamás, a klub elnöke úgy jellemzett (ezt idézőjelek között közli a cikk), hogy nem stadion, hanem futballkastély.

A cikkírók szerint kissé különös létesítmény 27 millió euróból (8,5 milliárd forint) épült fel, amely 50 százalékkal több a tervezett költségvetésnél. A finanszírozáshoz a kormány vitatott tao-támogatása járult hozzá, amelyben a vállalatok nyereségadójukból írhatják le egyebek mellett a stadionépítésre adott támogatásaikat. Így az nem folyik át az állami költségvetésen.

Jut másra is

Felsorolják még a Fradi Groupama Arénáját (hivatalos költsége 63 millió euró) és s debreceni Nagyerdei Stadiont (55 millió euró). A Pancho Aréna 12 millió eurós költsége ehhez képest szerény - ismerik el -, ám a felcsúti fociklub évi 10 millió euróra (3,1 milliárd forint) számíthat a társasági adó (tao) rendszerének köszönhetően.

Idézik Deutschot, aki szerint ha a kormány csak a sportra költene, akkor joggal bírálnák a futball erőteljes támogatásáért, ám az oktatástól kezdve az egészségügyön át az infrastrukturális fejlesztésekig jut minden másra is. Ezt követően szót ejtenek Hidegkuti Nándorról, az MTK-stadion névadójáról és a "varázslatos" aranycsapatról.

A Guardian cikkéből kiderül, hogy bár a sport igen népszerű Magyarországon és a kormány támogatásaival sokan egyetértenek, azért a helyzet nem ilyen egyértelmű. Például 2017 elején egy népszavazási kezdeményezés nyomán visszavonták Budapest jelentkezését a nyári olimpiai játékok megrendezésére.

A tao vitatott voltát mutatja, hogy ellenzőinek a bírósághoz kellett fordulniuk, hogy mondja ki: az ilyen támogatás közpénz, ezért nyilvánosságra kell hozni a kifizetéseket. (A kormány úgy vélte, hogy ezek az összegek adótitoknak minősülnek.)

Meglepő beszélgetés

A cikk utolsó részében egy szokatlanul nyílt beszélgetés részleteit olvashatjuk Orbán Viktor és a Guardian újságírói között. A két riporter elment egy meccsre a Panco Arénába, ahol jelen volt Magyarország miniszterelnöke is. Sajtófőnökén keresztül interjút kértek tőle, amire talán azért mondott igent, mert elküldték neki az egyikük által írt fociról szóló könyvet. Orbán Viktor ennek mottójában olyan mondatokat talált, amelyeket figyelemre méltónak tartott.

A bevezető Euardo Galeano uruguayi író szavait idézi. Eszerint minden közösségnek, nemzetnek egyedülálló futballstílusa van, amely megerősíti a jogukat arra, hogy megkülönböztessék magukat másoktól. Orbán Viktor szerint a magyarok focistílusában is benne kell rejlenie ennek az egyediségnek.

Ezt követően körbevezette a két brit riportert a Panco Arénában és szabadon beszélt velük mindenféléről. Megjegyzéseit idézőjelek között hozzák a Guardian cikkében.

Mindenki azt mondja: vacak

A foci furcsa kombinációja annak, hogy az ember egyszerre legyen szabad és egy csapat "katonája" - folytatta a magyar kormányfő. A játékos az egység része, ugyanakkor kreatívan járul hozzá a közös teljesítményhez. Ugyanez a dilemmája a modern társadalmaknak is: egyszerre kell szervezetteknek lenniük és biztosítaniuk tagjaik szabadságát. Orbán Viktor a focipályán megtalálja ezt az ellentmondásos egységet, a politikát azonban nehezebb ügynek tartja.

Talán meglepő őszintéséggel beismeri, hogy senki sem hisz neki, amikor bízik abban, hogy a magyar futballt újra lehet éleszteni. Mindenki azt mondja vacak (az angol szövegben: shit), de szerinte sikerült sokat javítani rajta az utóbbi időben.

A koncepciótól a konyhaablakig

Ez az akadémia, a stadion és a környezete Orbán koncepciójának része - derül ki a miniszterelnök szavaiból. Ennek az elképzelésnek a lényege, hogy a futball a művészet része, nem pedig az üzleté. Ezt fejezi ki a Pancho Aréna különleges dizájnja, továbbá a körülötte felépült oktatási központ, amelyet múzeummal is ki akarnak egészíteni.

A kormányfő idézi nagyapját, aki azt mondta neki, hogy amikor egy meccset néz, valamilyen zenét kell hallania a lelkében. Hiába nyernek meg minden tornát a németek, a játékukat nem nevezhetjük igazi futballnak, mert azt látva nem zenét, hanem egy gyár gépeinek zakatolását hallhatjuk.

Az elvont fejtegetést megtörve Orbán a stadion tetejéről megmutatta vendégeinek a házát és elárulta, hogy a felesége nem kedveli az arénát, mert elrontotta a kilátást a konyhaablakból. Később elismeri, hogy a magyar parlament épületét azért ő is szebbnek tartja a Pancho Arénánál.

Clintonnal a pálya szélén

A sztorizásból kiderül, hogy első miniszterelnöksége idején, 1999-ben éppen edzés közben hívta fel telefonon Bill Clinton amerikai elnök, akivel leizzadva, fociszerkóban, a pálya szélén állva beszélt a jugoszláv polgárháborúval kapcsolatos ügyekről. Ha már a sztorizásnál tartunk: Clinton 15 év múlva azt mondta róla, hogy olyan politikus, aki soha nem akar lemondani a hatalomról - emlékeztet a Guardian cikke.

Az újságírókat is meglepő túra végén a magyar kormányfő elmondta, hogy akadémiakoncepcióját a határon túl is meg akarja valósítani. Lényegében mindazokon a területeken, amelyek a történelmi Magyarországhoz tartoztak 1920 előtt. A gyermekeinkért tesszük azokon a vidékeken, amelyeken magyarok élnek - foglalta össze célját.

Igen, de...

A brit riporterek úgy vélik, hogy Orbán Viktor szimbolikus szerepet játszott a kommunizmus lebontásában és politikai hagyatéka garantálja a helyét a történelemkönyvekben. Ugyanakkor Magyarországon és szomszédainál jó pár olyan létesítményt találni, amelyet ezeknek az országoknak a vezetői saját emlékművükként emeltek. Például Nicolae Ceausescu román diktátor szülőfalujának 30 ezres stadionját manapság egy negyedosztályú csapat használja.

Orbán Viktor belső köreiben is felmerült a gondolat, hogy sokan csupán a miniszterelnök presztízsprojektjét láthatják a Pancho Arénában. Egy neve elhallgatását kérő barát a brit lap riportereinek nyilatkozva felidézett egy közös ebédet abból az időből, amikor Orbán bejelentette a stadionépítés tervét. Mind mondta, olyan arccal néztek rá, amelyre az volt ráírva: Tényleg kell ez a stadion ide?

Itt nőtt fel, fanatikus ember, elkötelezett focirajongó..., de ezt túl nagy. Nem hiszem - folytatta a barát -, hogy ez a legjobb hely egy stadionnak. Eltelik tíz-húsz év, és ki tudja, hogyan fogják akkor fenntartani és üzemeltetni ezt a létesítményt. Nem hiszem, hogy jó döntés volt a felépítése.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com.