Az Egyesült Államok elítéli Orbán Viktor tusványosi beszédében elhangzott megbocsáthatatlan kijelentéseit – ezt mondta az amerikai külügyminisztérium szóvivője az Index szerint arra utalva, hogy a miniszterelnök előző hétvégén Tusnádfördőn a fajkeveredés ellen beszélt. Akkor pontosan így fogalmazott:

Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni, ezért harcoltunk Nándorfehérvárnál, ezért állítottuk meg a törököt Bécsnél, és ha jól gondolom, akkor ezért állították meg a franciák még a régi időkben Poitiers-nél az arabokat.

Csütörtökön ugyan Orbán Viktor bécsi látogatásán azzal exkluzálta magát, hogy gyakran félreérthetően fogalmaz és kultúrákra gondolt, nem eltérő bőrszínű emberekre, az itthoni és nemzetközi felháborodást már kiváltotta a megfogalmazásával.

Szerdán már a budapesti amerikai nagykövetség is kiadott egy állásfoglalást, amelyben elfogadhatatlannak nevezte ezt a retorikát. Washingtonból viszont külön nyilatkozatot is fűztek a beszédhez, Deborah Lipstadt, az amerikai kormány antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős megbízottja úgy kommentálta: 

nagyon rémisztő, hogy a magyar miniszterelnök olyan retorikát használt, amely egyértelműen a náci rasszelmélethez nyúlik vissza.

Szerinte megbocsáthatatlan, hogy egy állami vezető ilyen kijelentést tegyen, mert azzal a holokauszt után több évtizeddel „nem kezeli helyén a náci tömeggyilkosságokat”.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivő további kommentárként annyit fűzött hozzá, hogy Orbán Viktor kijelentései „nem tükrözik azokat a közös értékeket, amelyeket az Egyesült Államok és Magyarország együtt képvisel”.